НОВИНИ

ЕС продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017 г.

Европейският съюз продължи днес до края на януари икономическите санкции срещу Русия заради намесата й в конфликта в Украйна.

bnt avatar logo
от БТА
17:32, 01.07.2016
Чете се за: 01:30 мин.
По света
продължи икономическите санкции русия януари 2017

"След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Европейският съвет реши да поднови санкциите с още шест месеца, до 31 януари 2017 г.", се казва в решението. ЕС и САЩ наложиха санкции върху отбранителния, енергийния и финансовия сектор в Русия през юли 2014 г. заради подкрепата й за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна. В отговор Москва, която отрича обвинението, забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС.

Продължаването от ЕС на антируските санкции няма да промени външната политика на Руската федерация. Това заяви днес министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

"Приемаме поредното продължаване от Евросъюза на нелегитимните от гледна точка на международното право антируски секторни икономически санкции до 31 януари 2017 г. като продължение на недалновидната политика на Брюксел", заяви министерството.

"Смятаме за абсурдно да се обвързват тези дискриминационни мерки по отношение на Русия, която не е страна във вътрешноукраинския конфликт, с изпълнението от нея на Минските споразумения, особено в сегашните условия, когато сме свидетели на липса на готовност от страна на Киев да изпълни поетите ангажименти. По същество Евросъюзът сам превърна отношенията с Русия в заложник на безотговорните игри на украинските власти. Да се очаква промяна на нашия външнополитически курс заради санкциите най-малкото е недалновидно", заяви още министерството.

"Ако сравним 2014 г. с 2015 г. взаимният стокообмен е намалял с 40 процента. Тази тенденция се запази и през тази година. Освен това рестрикциите влияят отрицателно и на общата икономическа ситуация в Европа. Като отстъпва пред силния задокеански натиск, Брюксел наказва на първо място собствените си производители. Забавеният икономически растеж и загубата на работни места в резултат на линията на ЕС на санкции срещу Русия са отчетени в съответните доклади на Европейския парламент", заяви руското министерство на външните работи, като подчерта, че не драматизира продължаването на санкциите. "От тях има и позитивен ефект за нашата икономика, която се адаптира към режима на ограничителни мерки, като намалява финансовата, икономическата и технологична зависимост от страните от ЕС. С оглед на диверсификацията на икономическата ни политика Евросъюзът рискува в бъдеще окончателно да загуби редица важни за него сегменти от руския пазар. Надяваме се, че ако и когато в Брюксел надделее здравият разум и ЕС се откаже от логиката на противопоставянето и сдържането, ще можем да изведем на качествено ново равнище нашето сътрудничество", завършва текстът.

Руският премиер Дмитрий Медведев продължи действието на контрасанкциите до края на 2017 г., съобщи още ТАСС.

Той подписа днес съответното постановление за това, като то предвижда забрана от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 г. върху вноса в Русия на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и храни със страна на произход САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха гроба на тракийска принцеса край кърджалийското село Речица
Археолози откриха гроба на тракийска принцеса край кърджалийското село Речица
Истанбул: атентаторите мислили да вземат заложници
Истанбул: атентаторите мислили да вземат заложници