НОВИНИ

ЕС ще прекрати преговорите с Турция, ако Вебер оглави Еврокомисията

Европейският съюз ще прекрати окончателно преговорите за присъединяване на Турция, ако Манфред Вебер стане председател на Европейската комисия. Това каза самият той на събрание на Християнсоциалния съюз в Бавария.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:55, 06.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Кандидатът на ЕНП даде за пример България като страна, която защитава европейската граница и европейските ценности.

В католическата традицията срядата след Заговезни е последният ден преди великденските пости. В Германия политическите партии използват този ден, за да празнуват със своите членове и избиратели, но и за да обсъдят важните теми на деня. А за баварския Християнсоциален съюз най-важни тази година са европейските избори и кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария: Християнсоциалиният съюз и Бавария имат уникалния шанс да излъчат шефа на Европа.

Вебер обеща окончателно да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и даде за пример България в опазването на външната граница.

Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за председател на ЕК: Българският премиер и наш приятел Бойко Бориков е изградил на турската граница 180 километрова ограда, пет метра висока. Не ме разбирайте погрешно - аз съм против изграждането на стени. Но тази ограда беше изградена в съгласие с турските власти с една цел - за да не могат мафията и трафикантите да решават кой влиза в ЕС, това трябва да решаваме ние и самите държави.

Преди изборите Вебер трябва да се справи още едно голямо предизвикателство - изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП.

Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за председател на ЕК: Ние сме партия, която гради мостове и всеки трябва да допринася за това. Затова моля Виктор Орбан да не вреди на останалите членове на ЕНП. Плакатите по улиците на унгарската столица са неприемливи за нас и трябва да изчезнат.

Партия ДСБ вече изпрати писмо в подкрепа на изключването на "Фидес". Своята позиция все още не са оповестили ГЕРБ, СДС и Граждани за България, които също са част от ЕНП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено единодушно
Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено единодушно
Започна заседание на българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество
Започна заседание на българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество