Националната среща на домашните пивовари събра в пловдивския квартал „Капана” 16 майстори на бирата. Гостите опитаха повече от 20 вида домашно приготвено пиво с различни вкусове.
За първи път Пловдив е домакин на националната среща на домашните пивовари, която до сега се е провеждала в столицата. Асоциацията на домашните пивовари в България е основана през 2013г. а в нея членуват 80 души от цялата страна.
Темелко Пампов - председател на Асоциацията на домашните пивовари: Всички тези бири, които днес представяме са сварени в домашни условия, в много малки количества в рамките на 20-30 литра от любители домашни пивовари.
Ясен Сотиров от София е архитект, но от три години хобито му е да произвежда домашна бира. Казва, че тя се различава във всичко от продаваната в магазините.Той не продава бира, прави я само за домашна употреба.
Ясен Сотиров: В момента участвам с опушен ейл и с белгийски вид,. Белгийския вид е кисела бира с аромат на цитруси на подправки на карамфил и също на лимон, мътна бира, лятна бира, а рауха и с дъх на опушено.
Трайността на домашната бира е една година, ако е затворена в стъклени бутилки и се съхранява при подходящи условия.