НОВИНИ

Европа няма да издига нова Желязна завеса между Изтока и Запада

Сценарият за Европа на няколко скорости няма намерение да издига нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Това подчерта председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата на върха на 27-те в Брюксел. България беше представена от президента Румен Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:44, 10.03.2017 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света

Европейският съюз е успешен модел въпреки проблемите, пред които се изправя. Това каза днес в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.

Във втория ден европейските лидери без Тереза Мей обсъдиха политическа декларация за бъдещето на Евросъюза. Окончателният текст на документа се очаква да бъде приет на 25 март в Рим, когато ЕС отбелязва 60 години от създаването си.

Днес в Брюксел българският президент Румен Радев коментира, че в текста на тази декларация има някои противоречия. Това, което той ще настоява пред европейските си колеги и пред Жан-Клод Юнкер е вътре в декларацията да бъде включен и елемент за продължаване на Кохезионната политика на ЕС, която според Радев е много важна за България.

Румен Радев, президент на Република България: Една декларация ако е наистина стратегически документ трябва да има яснота и точност и не трябва да допуска противоречие в термините и дефинициите. Такива противоречия има. От една страна, имаме думи и фрази като консолидиран съюз, социален съюз, проспериращ съюз, всички тези наистина принципи заложени от едната страна, силен съюз на световната сцена. От друга страна, имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "когато е необходимо", "засилено сътрудничество остава отворено за... ", тоест това наистина са фактите, това е противоречието. Това, което споделих, е че наистина няма как да има едно тяло на две скорости. От законите на физиката е ясно, че това означава две тела, няма как едно тяло да се движи с две скорости.

Най-разгорещените дебати са около Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, която включва 5 сценария за бъдещето на ЕС, и разбира се около Европа "на няколко скорости". Юнкер подчерта, че всъщност идеята не е Европа да се разделя на ядро или периферия, нито да се прокарват нови разделителни линии. Напротив, Европа да тръгне по-обединена към бъдещето.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Що се отнася до многото скорости, забелязах, не без изненада, че някои колеги вижда в това знак за нова разделителна линия, нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Няма такова намерение. Така наречената Европа на няколко скорости вече съществува, и то не само що се отнася до еврозоната и Шенгенското пространство. България и Румъния са част от напреднали екипи по теми като закона за разводите и европейския обществен прокурор, така че по никакъв начин няма насоченост срещу така наречените нови страни-членки. Ние нямаме нови членки, имаме страни-членки.

Друга интересна тема от срещата в Брюксел беше търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА. В заключителния документ от срещата се казва, че Европейският съвет приветства споразумението, което беше гласувано от Европейския парламент. Този заключителен документ не беше приет, защото Полша бойкотира всички документи на срещата в Брюксел.

Българският президент все пак коментира споразумението с Канада.

Румен Радев, президент на Република България: Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА, никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на Република България, който е пазител на българската Конституция, както вече неведнъж съм казвал, аз ще сезирам Конституционния съд за СЕТА, защото СЕТА налага промени в нашата Конституция и наистина конституционният съд ще трябва да се произнесе дали тези промени са законосъобразни.СЕТА оттук нататък е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира.

Въпреки декларациите на Юнкер, че Европа няма да се разделя на скорости страните от Бенелюкс организират среща в Холандия, на която са поканили и страните от Вишеградската четворка, за да обсъдят бъдещето на Европа.

Срещата на върха в Брюксел приключи без документите да бъдат официално приети. Причина за това става Полша, която отказа да подпише документите заради преизбирането на Доналд Туск като председател на Европейския съвет. Туск не е сред любимците на управляващата във Варшава партия Право и справедливост. Дали Полша от тук нататък ще бойкотира всички решения на Европейския съвет, предстои да видим в следващите седмици и месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша не приема идеята за ЕС на няколко скорости
Полша не приема идеята за ЕС "на няколко скорости"
Отново дефицит на кадри в туризма
Отново дефицит на кадри в туризма