НОВИНИ

Путин и Ердоган задълбочават сътрудничеството си

"Солиден потенциал за развитие на добросъседските отношения между Русия и Турция" констатираха в Москва президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 10.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

На четвъртата си среща с Ердоган само за 7 месеца Путин изрази надежда до края на годината да бъде компенсиран резкият спад в търговския стокообмен. Обемът му се срина с почти една трета през 2016 година заради наложените от Москва санкции след инцидента със свалянето на руски изтребител на турската граница със Сирия. Русия вдигна днес ембаргото над вноса на турски карамфили, лук и зеле. Путин обаче наблегна на друга сфера на сътрудничество.

Владимир Путин, президент на Русия: "Много ми е приятно да отбележа, че явно никой не го очакваше, но на равнище военни ведомства и специални служби се осъществява много ефективен диалог в атмосфера на голямо доверие."

"Истински стратегическо" нарече Владимир Путин сътрудничеството между Русия и Турция в енергетиката. Турция е втори по големина вносител на руски газ. Реджеп Ердоган вижда перспектива за отпадането на визовия режим между Анкара и Москва.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Енергийното партньорство между Турция и Русия е уникално. То продължава да се подобрява по отношение на петрола и природния газ. Проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" ще се реализират в рамките на нормализирането на отношенията ни."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирчо Петков беше осъден на 3 години затвор за източване на Държавния резерв
Мирчо Петков беше осъден на 3 години затвор за източване на Държавния резерв
Майка на момче с увреждания от Сливо поле остана без доходи
Майка на момче с увреждания от Сливо поле остана без доходи