ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Отново дефицит на кадри в туризма

БНТ2-Варна от БНТ2-Варна Нора Бочева
A+ A-
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

И тази година се очаква дефицит на квалифицирани кадри в туризма по Българското Черноморие. Нагласите са дори той да се задълбочи и да стане по-голям от предходни години. Заплащането все още не е на необходимото равнище, смятат хора от бранша. Това кара повечето квалифицирани кадри да търсят реализация в конкурентни на страната ни дестинации.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Кризата с квалифицирани кадри в туризма отново излиза на дневен ред преди началото на летния сезон по нашето Черноморие.

      Панайот Панайотов – хотелиер
      Имаме проблем с кадрите и стигаме до момента да назначаваме и хора, които не владеят чужди езици.

      За да не се стига до този проблем, трябва да се започне още от обучението и подготовката на кадрите, смята професор Стоян Маринов от варненския Икономически университет – учебно заведение, което вече повече от 50 години подготвя бакалаври, магистри и доктори по туризъм.

      проф. д-р Стоян Маринов – Икономически университет - Варна
      „Държавата, след като субсидира образованието по туризъм, трябва в разговор с бизнеса и с учебните заведения да определи ясни изисквания, минимални, какво трябва да се учи, преподава и как да става това нещо.“

      Друг важен момент е субсидията за подготовка на кадри по туризъм. В момента тя е 693 лева и е най-ниска в сравнение с останалите професионални направления.

      проф. д-р Стоян Маринов – Икономически университет - Варна
      „Ако сравняваме със субсидията, която се дава за един ученик в средното образование, почти два пъти и половина е по-ниска, а туризъм не се учи само с химикал и бяла дъска и флумастер. Необходими са пътувания из страната, необходими са продукти по практика по ресторантьорство, по барманство.“

      Освен това според професор Маринов броят на местата по държавна поръчка трябва да се съобрази с търсенето на кандидат-студентите.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?