НОВИНИ

Кой ще следи за траленето в Черно море?

Денонощен контрол и тясно сътрудничество с научната общност са част от решенията на провелия се днес Консултативен съвет по рибарство по темата за добива на пясъчни миди.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
16:58, 10.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Те са обект на засилен улов през последните месеци при това със забранените от закона тралове.

В свое писмено становище учените от Института по океанология и Лабораторията по морска екология предупреждават, че липсата на актуална оценка за състоянието на белите миди и стопанският им улов ще доведат до невъзвратими щети върху живота на дънните обитатели.

"По света и у нас" показа в репортажи, че и акваториите от "Натура 2000" не са пощадени

Мирослав Калугеров - директор на Дирекция "национална служба за защита на природата" в МОСВ: "Траленето в Натура 2000 е забранено. Тази зона трябва да се контролира от колегите от ИАРА, все пак всички риболовни дейности те ги контролират, включително и Натура 2000."
Дpагомир Господинов - съветник на министър-председателят: "Краткосрочните мерки ще бъдат определени с институтите по Рибарство, Океанология и данните, които те ги притежават, ще бъдат определени зони, където тази дейност да бъде извършвана и естествено другата краткосрочна мярка, която пък ще бъде наложена е бялата мида да влезе в списъка, който е забранителен по време на размножителния период."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще купи ли Община Русе капитала на тролейбусния превозвач ЕГГЕД?
Ще купи ли Община Русе капитала на тролейбусния превозвач ЕГГЕД?
Напрежение на опашка за ТЕЛК в Сливен
Напрежение на опашка за ТЕЛК в Сливен