НОВИНИ

Европа скована от сняг и студ

Полярен студ и сняг сковават Европа от север та чак до Истанбул, където отменят много полети и фериботи също са блокирани. Снегонавявания и преспи на места до два метра затвориха магистралата Белград - Ниш в двете посоки при пътен възел Трупале. Външното ни министерство предупреди българите да се въздържат от пътувания в тази част на Сърбия до нормализиране на обстановката.

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 06.01.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

На изхода на Ниш стана верижна катастрофа. Сблъскаха се 30 автомобила, 17 души бяха ранени.

Освен че вали сняг, духа и силен вятър и това съчетание направи работата на екипите по почистване на пътищата безрезултатна. Половин час след изриването на снега вече отново са се образували преспи. В Хърватия властите посъветваха гражданите да излизат възможно по-малко. По Адриатическото крайбрежие духа и ураганен вятър. На моменти поривите достигаха до 218 километра в час. При Шибеник дори участъци от морето замръзнаха.

В Румъния са затворени черноморските пристанища и 50 магистрали, сред тях Букурещ - Констанца, не потеглиха и някои влакове. В Букурещ бяха отменени и няколко полета, а други потеглиха със закъснение. Десетки села в Източна Румъния останаха без електричество. Заради неблагоприятното време сутринта автоматично се е изключил първи блок на атомната централа Черна вода.

Южна Италия също не е пожалена от полярната вълна. Снежинки паднаха дори на Везувий при Неапол. Необичайно ниски температури - минус 25 градуса се очакват и в Москва. В Полша такива стойности живакът може да достиген на редица места през нощта. Тази нощ трима души са починали от измръзване.

Скандинавките страни и Прибалтика също са в хватката на арктическия полъх. Минус 23 гадуса бяха отчетени сутринта в Хелзинки и в Латвия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха ТИР-овете по АМ Тракия и в някои части на Хемус
Пуснаха ТИР-овете по АМ "Тракия" и в някои части на "Хемус"
Удължават ваканцията в много градове в страната
Удължават ваканцията в много градове в страната