НОВИНИ

Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники. Това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. Какви са методите за контрол при употребата на забранени от закона вещества - темата в Сутрешния блок на БНТ дискутираха д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании, Александър Панайотов – директор на Национален фокусен център към НЦН и Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 10.06.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
Д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании: Не може да се говори за криза при употребата на наркотици. Увеличава се обаче употребата на екстази, основно в масови заведения като дискотеки и клубове.
Александър Панайотов: Канабисът в най-употребяваното вещество както в България, така и в ЕС. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., т.е. такива с проблемна употреба на наркотици. 11,2% от хората в България са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, това е около половин милион българи. Също имаме данни за употреба през последната година и през последните 30 дни. Вижда се, че има навсякъде тенденция на увеличения.
Тихомир Безлов – Център за изследване на демокрацията: През 2003 г започна бързо нарастване на употребата на канабис в България. Забелязва се обаче едно стегниране на употребата на канабис 2019 г. спрямо 2018 г.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха наградите Тони
Раздадоха наградите "Тони"
Откриха мъртви двама бивши сенатори от Арканзас и Оклахома
Откриха мъртви двама бивши сенатори от Арканзас и Оклахома