НОВИНИ

108-годишна баба от Полша още свири на пиано

Любовта към изкуството и особено към музиката нямат нито граници, нито възраст. Такъв е случаят с една пианистка - столетница от Полша.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:22, 10.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

108-годишната Ванда Заржицка отваря пианото и започва да свири. Пръстите й се движат така бързо и умело по клавишите, че само следите на времето по нейните ръце издават възрастта й.

Ванда Заржицка, 108-годишна пианистка: Казвам се Ванда Заржицка. Само на 108 години съм.

Пианото било сватбеният подарък на майката на Ванда, а днес този инструмент е най-ценната вещ в скромния апартамент на възрастната жена в Краков.

Пръстите се плъзгат по клавишите, кракът натиска педала на пианото, а спомените препускат на фона на ефирната музика.

Ванда е влюбена до живот в музиката. Като малка израства в град Лвов, днес в западна Украйна.

През 1931 г. се дипломира в консерваторията там, но скоро избухва Втората Световна война и Ванда е принудена да спре да свири. Пианото е пренесено в Краков през 1944 г., пет години след като семейството й се премества там от Лвов.

Ванда Заржицка, 108-годишна пианистка: Дъжд беше навалял пианото, защото нямаше къде да го приберем и го държахме под навес в провинцията. Пет години нямах възможност да свиря.

Въпреки всички трудности, съпътствали живота на Ванда, тя продължава да свири. Един от тежките моменти е счупването на двете ѝ ръце, когато е на 80-годишна възраст. Лекарите казали, че никога повече няма да може да свири на пиано, но ето че и днес тази енергична дама на повече от век е способна да заплени с музиката си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Япония се състезават с... офисни столове
В Япония се състезават с... офисни столове
Гърция започва процедура за предсрочни избори
Гърция започва процедура за предсрочни избори