НОВИНИ

Европейски държави поставиха ултиматум на президента на Венецуела Николас Мадуро

Редица европейски държави поставиха ултиматум на президента на Венецуела Николас Мадуро - ако до 8 дни не свика избори, те ще подкрепят опозицията. Лидерът ѝ Хуан Гуайдо, се самопровъзгласи за временен държавен глава. Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди кризата в страната.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:20, 26.01.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

На един от площадите в Каракас се проведе своеобразен митинг в подкрепа на опозицията и действията на лидера ѝ Хуан Гуайдо. Това беше и първата му публична изява след сряда, когато се обяви за президент на Венецуела. Той обеща, че хората ще останат по улиците докато не бъде сформирано преходно правителство.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Ако посмеят отново да завземат властта, президентът е единствената легитимна институция, която може да управлява по Конституция. За това ви моля да не се отклоняваме от пътя, но мирно и без насилие, и да умножим усилията си на всяка улица и ъгъл на Венецуела, за да отстояваме това, което по право ни принадлежи и свободата!
;

В интервю за италиански вестник 35-годишният Гуйдо очерта и план в три стъпки за излизане от кризата. Край на узурпаторското управление, създаване на временно правителство и свикване на нови избори са основните задачи на опозицията, според него.

„Надежда“ - това беше най-често споменаваната дума сред множеството, дошло да чуе Гуайдо:

Оставам, оставам за да отхвърля режима. Той не само е незаконен, нелигитимен е още от самото начало.
Искаме мир, искаме страната ни да е мирна, както беше.
;

Стана ясно, че САЩ планират да изпратят 20 млн. долара помощ на Венецуела. Това стана повод за подигравки от страна на президента Николас Мадуро. Той отказва да сдаде властта и продължава да се ползва с подкрепата на армията.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Майк Помпео каза вчера, че ще даде 20 милиона долара за хуманитарна помощ на новото временно правителство. Аз казвам че това е евтино за преврат - 20 милиона долара.

Мадуро за пореден път изрази готовност за разговор с опозицията, но от там контрираха, че няма да участват във "фалшив диалог". А в координирана акция Испания, Франция, Германия и Великобритания заявиха, че ще признят Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, ако в срок от 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
49 конгрес на БСП: Нинова е убедена, че социалистите могат да спечелят евровота
49 конгрес на БСП: Нинова е убедена, че социалистите могат да спечелят евровота
Повече от 7500 участници се събраха на втория ден от фестивала Сурва (СНИМКИ)
Повече от 7500 участници се събраха на втория ден от фестивала Сурва (СНИМКИ)