НОВИНИ

Европейските лидери ще обсъждат Брекзит днес

Лидерите на Европейския съюз без Великобритания се събират извънредно днес, за да приемат насоките за преговорите за Брекзит. В поканата си за срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск казва, че преди да се обсъжда бъдещето, трябва да се приключи с миналото. Очаква се европейските лидери да обсъдят и вариант за приемането на Северна Ирландия в съюза, ако на референдум ирландците решат островът да се обедини. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:40, 29.04.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Още в края на март Доналд Туск преложи проект за насоките за водене на преговорите с Великобритания. В писмото си до европейските лидери за срещата днес той припомня, че най-важното е да бъдат спазени правата на гражданите. Брюксел ще поиска от Лондон, европейците, пристигнали във Великобритания преди Брекзит и живели там поне пет години, да имат право на постоянно пребиване. Три милиона европейски граждани живеят на острова, а около един милион британци - в Европа.

Друг важен аспект в преговорите са финансовите задължения на Великобритания. Става въпрос за около 60 милиарда евро, които Лондон трябва да погасяват да края на 2020 годината. Тогава изтича 7-годишният европейски бюджетен план, който самите британци също са одобрили.

Европейските лидери ще поискат също така да се избегне възстановяването на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия. Ирландският премиер Кени поиска от Брюксел да признае присъединяването на Северна Ирландия към ЕС, ако след референдум хората поискат обединяване с република Ирландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Япония взимат мерки срещу тормоза в училище
В Япония взимат мерки срещу тормоза в училище
Общата стачка в Гърция няма да засегне туристите
Общата стачка в Гърция няма да засегне туристите