НОВИНИ

Фасадата на мола в Благоевград пред рухване след вчерашния вятър

Цялата фасада на търговския център в Благоевград е опасна и може да падне. Районът около магазина остава отцепен, след като вчера вятърът събори част от облицовката на сградата. Прокуратурата започна проверка.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:28, 25.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Там където може и е безопасно за екипите, вече започна разчистването. Районът остава все още отцепен, тъй като продължава да духа силен вятър. Областният управител Бисер Михайлов, каза, че източната част на сградата е компрометирана и има опасност и тя да падне.

Сградата е пусната в експлоатация през 2014 г. и е отдадена на концесия за 25 години. Днес се проведе среща между община Благоевград, концесионерите, строителите и фирмата, осъществила надзор.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Голяма част от кабелите отвън на фасадата са скъсани. Това е и причината да бъде спряно и електрозахранването в цялата сграда, за да не възникне пожар.

Дежурни екипи ще останат на място, тъй като има реална опасност и останалата част от фасадата на сградата да падне.

Единият от концесионерите - Георги Тозев заяви, че фирмата, която е изградила фасадата, е с дългогодишен опит.

Георги Тозев: Строителят също е достатъчно голям. Не е правен компромис. Фирмата изпълнител на фасадата е "Комфорт партнърс". Те имат достатъчно завършени, много по-големи сгради от нашата.
Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: На първо четене, причината е вятърът. Това е, което всички знаем, но се прави експертиза и обследване, и се виждат причините.

Кметът Атанас Камбитов заяви, че сградата е застрахована. Никой не се ангажира с конкретен срок кога търговският център ще заработи отново, тъй като след разчистването на отломките ще трябва да се изгради и напълно нова фасада.

Районната прокуратура е възложила комплексна проверка на строителния контрол и община Благоевград. Те трябва да предоставят всички необходими документи около строителството и въвеждането в експлоатация на търговската сграда. Срокът е 30 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов обсъди мигрантския поток  на среща с президента Ердоган
Премиерът Борисов обсъди мигрантския поток на среща с президента Ердоган
Ловци в Северна България с протест срещу забраната за групов лов на диви прасета
Ловци в Северна България с протест срещу забраната за групов лов на диви прасета