НОВИНИ

Фестивал на аматьорския театър в Кнежа

В Кнежа стартира деветото поредно издание на Международния северен фестивал на аматьорските театри „Звезден прах". В продължение на една седмица театрални трупи от България,Франция, Египет, Грузия и Сърбия ще представят свои спектакли и ще обменят опит и идеи в творческите работилници и съпътстващите форми на фестивала.

bnt avatar logo
от Никодим Даневски
10:59, 28.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
фестивал аматьорския театър кнежа

По традиция официалния старт на „Звезден прах" беше отбелязан с уличен спектакъл и зрелищно карнавално шествие в центъра на Кнежа.

По късно гостите и участниците във фестивала имаха възможност да се насладят на изискан бароков концерт, рецитал на сонетите на Шекспир и изложба на съвременни художници в местната галерия. Официалното откриване в градското читалище започна с вълнуващо лазерно шоу.

В деветото издание на „Звезден прах" ще участват 15 аматьорски трупи от 5 държави. Фестивалът няма състезателен характер, но има жури от специалисти, които ще дават професионални съвети и ще обучават участниците в различни направления на театралното изкуство.

Искра Цанкова, арт-директор на „Звезден прах":
„Основната цел е тази - да има свободно културно пространство в което аматьорския театър да се обучава и развива, в което хората да имат допирни точки - възможност да се занимават с изкуство. Основната концепция е, че всеки човек е артист и мечтае да бъде на сцена и да покаже своето изкуство."

Освен съпътстващата програма от концерти и изложби фестивалът включва и творчески работилници в 13 направления на театралното, танцовото и изобразително изкуство. Театралният форум за пореден път се осъществява с финансовата помощ на фондация „Америка за България, а медиен партньор е БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобяват таксита по Черноморието
Глобяват таксита по Черноморието
Китайски компании проявяват интерес да работят у нас в сферата на строителството
Китайски компании проявяват интерес да работят у нас в сферата на строителството