НОВИНИ

Филип Хамънд: Искаме нашият глас да се чува, както досега в Европа

След като стана ясна волята на британците да напуснат ЕС, външният министър на Обединеното кралство коментира, че трябва да се предоговорят много неща. Той заяви ясно, че гласът на Великобритания в Европа трябва да се чува, както преди. Хамънд изтъкна, че най-важно за страната в този преломен момент е договарянето на въпросите, свързани с търговията.

bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 24.06.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света
Филип Хамънд, министър на външните работи на Великобритания: Влиянието на Великобритания винаги е било много позитивно в рамките на ЕС по отношение на сигурността. Например, когато давахме отговор на агресията от страна на Русия, ние реагирахме положително. Това се отнася за много въпроси, включително и за санкциите като отпор на това, което прави господин Путин. Сега вече започвам да се притеснявам, че след като Великобритания излиза от съюза, нашият глас вече няма да се чува. Това може да окаже влияние върху нашите партньори в Европа.

За Путин и НАТО:

Филип Хамънд, министър на външните работи на Великобритания: Смятам, че НАТО е най-голямата сила, която може да противодейства на всякаква заплаха. Това е нашият основен механизъм за отбрана. НАТО ни защитава от всякакво нападение. Въпросът е какво ще правим с икономическите санкции. Ние не бяхме пряко заплашени от тези санкции. Разбира се, ние не бяхме готови да тръгнем на война само заради Украйна.Обаче ние много твърдо заявихме, че не харесваме това, което се случва там. Всякакви последствия в тази насока и липса на нормализиране на положението ще бъде негативно за сигурността на Европа. Смятам, че така засилихме натискът върху Путин. Сега, може би, той ще се чувства малко по-свободен. Може би ще смята, че европейските санкции ще намалеят.

Външният министър на Великобритания увери, че Обединеното кралство ще се опита да остане част от взимането на решенията за санкциите.

Филип Хамънд, министър на външните работи на Великобритания: Ще говорим с европейските си партньори за това какво ще направим в бъдеще. Предимно смятаме да разговаряме по въпросите за търговията. За Великобритания и бъдещите изгледи на страната това е най-важното. Освен това трябва да се преразгледа как да продължим сътрудничеството си с партньорите в ЕС. Много от тях са членове на НАТО, така че имаме обща платформа .Т.е. санкциите към Русия трябва да останат. Нашият глас в ЕС ще отслабне. Ние няма да участваме във взимането на решение от ЕС оттук нататък, ние го осъзнаваме. Трябва да обсъдим нещата за бъдещето, за да може нашият глас да се чува толкова силно, колкото и до сега.

Вижте още какво каза Хамънд във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск: Продължаваме решимостта си да бъдем обединени като 27 страни
Доналд Туск: Продължаваме решимостта си да бъдем обединени като 27 страни
Шотландия иска да е част от ЕС
Шотландия иска да е част от ЕС