НОВИНИ

Дейвид Камерън подаде оставка

Британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка. Той обяви, че ще се оттегли до октомври, защото след като страната гласува за излизане от ЕС, тя има нужда от ново ръководство, предадоха Би Би Си и ДПА.

bnt avatar logo
от БНТ
10:27, 24.06.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света
Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: 33 милиона души дадоха своя глас. Британският народ гласува за напускане на ЕС и тяхната воля трябва да бъде зачетена. Поздравявам всички, които бяха на моя страна в този въпрос, които пренебрегваха различията между партиите, които изразиха това, в което вярваха като национален интерес. Нека обаче да поздравя и тези, които гласуваха за напускане на страната от ЕС заради това, че тяхната страстна кампания беше доведена до край.

Това не е решение, което беше взето много лекомислено. Най-малкото, защото бяха казани много неща, толкова много организации говореха за значението на това решение. Така че няма никакво съмнение относно постигнатият резултат. Из целия свят хората гледаха какъв избор направи Великобритания. Искам да ви уверя, че има пазари, за които икономиката на Великобритания е изключително силна. Искам да уверя, че няма да има промяна за европейските граждани, които живеят в нашата страна, както и британците, които живеят в Европа. Хората ще могат да пътуват свободно. Стоките ще могат да се продават по същи начин. Сега трябва да се подготвим обаче за преговори с ЕС, което трябва да въвлече пълната ангажираност на правителствата на Шотландия, Уелс и Англия, за да бъде подсигурено, че всички части на нашето кралство са защитени.

Но се изисква от друга страна едно ръководство, което да е силно и решено. Много съм горд, че съм премиер на тази страна в течение на 6 години. Смятам, че сме направили големи крачки в сравнение с миналото. Смятам обаче, че Великобритания е по-силна в рамките на Европейския съюз. С тази вяра настоявах за провеждането на референдума. Но британският народ направи много важно решение - да поеме по различен път. Аз смятам, че народът има нужда от ново ръководство, което ще го поведе по този път.

Вижте пълното изявление на Дейвид Камерън във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър Николай Ненчев: МС одобри рамковата позиция на България
Военният министър Николай Ненчев: МС одобри рамковата позиция на България
Доналд Туск: Продължаваме решимостта си да бъдем обединени като 27 страни
Доналд Туск: Продължаваме решимостта си да бъдем обединени като 27 страни