НОВИНИ

Даниел Митов: България няма да участва в нови военни структури в Черно море

Ясна е волята на британския народ, но разделянено с ЕС ще бъде дълъг процес. Така външният министър Даниел Митов коментира резултатите от референдума във Великобритания, след извънредното заседание на правителството, на което бе обсъдена позицията на страната ни на предстояващата среща на върха на НАТО във Варшава. България няма да участва в нови военни структури в Черно море, а само в учения под командването на НАТО и съобразении с конвенцията от Монтрьо, това е официалната позиция на кабинета, съобщена от министрите Даниел Митов и Николай Ненчев.

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 24.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Даниел Митов: НАТО и длъжно до подсили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник. Нашето настояване винаги е било това да става през съвместни учения, съобразени с конвенцията от Монтрю и под командването на НАТО. На НАТО и на нас не трябва военна конфронтация. Санкциите работят достатъчно добре.

Митов заяви още, че сме свидетели на една нация разделена на две по темата - дали да бъде член на ЕС или "НЕ". Това дълбоко разделение няма как да не се отрази на самата Великобритания, но и естествено на ЕС. Българското правителство ще излезе с ясна, категорична и добре структурирана позиция. В момента емоциите са излишни. Така или иначе ние сме длъжни да не позволим да се получи ефект на доминото в Европейския съюз и популизмите, национализмите да не надделеят над здравия разум.

Тези кризи съдържат и възможности, каза още Митов.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Ще обсъждаме въпроси свързани с инвестиции в областта на отбраната. Въпрос, който се поставя почти на всяка една от министерските срещи. Отивам много силно обнадежден и удвовлетворен, тъй като ние изпълнихме всичките ангажименти, които бяхме поели от Уелс. Тоест увеличихме бюджета на 1, 35. Приехме за страната стратегически документи като програмата за развитие на отбранителните способности, както и план за развитие на отбранителните способности. Знаете, че съвсем наскоро бяха приети инвестиционните проекти, което е изключително голям напредък за България за придобиването на многофункционален самолет, както и на два патрулни кораба.

Вижте какво още казаха Даниел Митов и Николай Ненчев във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: България е абсолютно лоялен член на НАТО
Бойко Борисов: България е абсолютно лоялен член на НАТО
Найджъл Фараж: Победата на привържениците на Брекзит беше неизбежна
Найджъл Фараж: Победата на привържениците на Брекзит беше неизбежна