НОВИНИ

Черен петък за световните пазари след БРЕКЗИТ

Всички основни индекси се сринаха до най-ниските си нива от Световната икономическа криза насам. Несигурността и страхът са основните двигатели на борсите и анализатори се опасяват от нова глобална рецесия, ако европейската икономика пострада вследствие на решението на британците да напуснат Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 24.06.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Още първите резултати в полза на Брекзит доведоха до главоломен срив в курса на британската лира на борсовите пазари. Тя падна до най-ниското си равнище от 1985 година насам. Цената на барел суров петрол тип "Брент" също падна с 5 процента, a тази на златото се покачи със 7. Азиатските фондови борси претърпяха шок. Котировките на всички основни валути паднаха до най-ниските си нива за последното десетилетие.

Лихвените проценти на много пазари са около нулата, което лишава играчите от възможност да противодействат на тези сривове. На пазара на фючърси при отварянето на борсите тази сутрин също се наблюдаваха спадове. Британският ФУТСИ и германският ДАКС паднаха с 9 на сто. Индексът "Юро Стокс 50" загуби цели 11 процента от стойността си. И това беше само началото на масово обявения за "черен" петък, този път предизвикан от петата най-голяма икономика в световен мащаб.

Този шок е по-силен от и така наречената "черна сряда" от 1992 година, когато машинациите на милиардера Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали подобно обезценяване на британските фондови и финансови активи. Само за шест часа валутата на Обединеното кралство успя да изгуби 10 процента от стойността си спрямо долара и курсът продължава да пада.

Какво следва? Във вторник премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че решението за излизане от Европейския съюз е само началото на дълъг процес по преговори с Брюксел и несигурно десетилетие, в което ще се установяват нови търговски споразумения и ще се търсят нови партньори и инвеститори. Финансовитe анализатори на Острова не са притеснени, като посочват че към април 2015 година инвестициите на Индия във Великобритания са на по-голяма стойност, отколкото външните инвестиции в целия Европейски съюз.

Краткосрочните последствия от решението вече са факт - пазарите са несигурни, а инвеститорите заявяват, че ще се въздържат от вливане на средства в британската икономика. Очаква се курсът на лирата дълго време да е нестабилен. Световната търговска организация прогнозира покачване на годишните разходи за внос и износ със 7,2 милиарда евро. От "Стандърт енд пуурс" заявиха, че не е изключено и понижаването на кредитния рейтинг на страната, тъй като в момента е несъстоятелен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Найджъл Фараж: Победата на привържениците на Брекзит беше неизбежна
Найджъл Фараж: Победата на привържениците на Брекзит беше неизбежна
Бойко Борисов: От тук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания
Бойко Борисов: От тук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания