НОВИНИ

Наградите Еврика за млади учени изобретатели и мениджъри

Фондация Еврика и тази година връчи своите отличия за млади хора учени изобретатели и мениджъри. Всяка година тези награди са голямо събитие, защото кандидатите се излъчват от обществени и стопански организации и висши учебни заведения.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:27, 27.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
Още

За постижения в науката наградата е за Виктория Иванова. Тя нахлува в света на учените уверено, като молекулярен биолог и привлича вниманието още с дисертацията си. В нея разкрива непознати до сега механизми на развитие на ревматоидния артрит и вината на неутрофилите - белите кръвни клетки.

Виктория Иванова, молекулярен биолог
- Това което открихме в ставите при артрит те имат променени характеристики оцеляват по-дълго време от обикновено и по този начин допринасят за разграждането на ставите и костта.

Много "Еврика" възторг предшества и наградата на Христо Колев за изобретател. В съавторство разработва технология за производство на тънък слой полимерен полупроводник. Този патент отваря широко вратата към бъдещето където прозорците ще произвеждат електричество, тапетите ще светят в собствена светлина, чиповете ще са еластични.

Христо Колев, химик
- Вие можете за да си представите едно бъдеще, в което вашия телефон на вашия дисплей ще бъде по-голям от вашия телефон който ще е еластичен ще се навива на ролце и ще се прибира обратно.

И бегъл поглед във фирмата ръководена от Филип Филипов стига, за да изясни защо наградата за млад мениджър е негова. Офисът на Скайскенер в София провокира творческото мислене и фантазия и това със сигурност е рецептата по която 50 млади IT специалисти изстрелват бизнеса си са световни висоти.

Александър Попов, технически управител на "Skyscanner"
- Брилянтният екип на скайскенер София в момента създава продукт със световна значимост тук.

Фондация Еврика намира откривателство и във фермерството. Заложил на новите технологии и иновативните постижения, Борислав Митов е безспорен лауреат на Еврика за млад фермер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира конкурсът за нов главен архитект на София
Стартира конкурсът за нов главен архитект на София
Течът в метростанция „Софийски университет“ се е увеличил
Течът в метростанция „Софийски университет“ се е увеличил