НОВИНИ

Франсоа Оланд се срещна с водачите на религиозните общности

На среща с френския президент Оланд лидерите на религиозните общности във Франция призоваха за повече сигурност в храмовете в страната след ислямисткото убийство във вторник на католически свещеник в Нормандия.Редица френски медии решиха да не публикуват снимки на терористи, за да не допуснат тяхното героизиране и приравняване с жертвите. В ход са ДНК-тестове за самоличността и на втория нападател.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 27.07.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Вторият нападател от църквата в Руан вероятно е 19-годишен мъж от Югоизточна Франция, досега неизвестен на полицията. Личната му карта е открита в дома на другия нападател - Адел Кермиш, също на 19.

Нападението срещу енорийски свещеник в католическа църква в Нормандия е първо по рода си в Западния свят. Досега Ислямска държава атакуваше християни в Сирия и Ирак. Религиозните лидери във Франция днес призоваха за единство и солидарност.

Далил Бубакьор- ректор на главната джамия в Париж: Използвам случая да изразя от името на мюсюлманите във Франция тяхната дълбока тъга и психологическо разтърсване от това светотатство, което противоречи на учението на нашата религия.

Архиепископът на Париж призова католиците да не се подават на плановете на Ислямска държава.

Kардинал Андре Вен-Троа - архиепископ на Париж: Не можем да позволим да бъдем въвлечени в политическата игра на Ислямска държава, чиято цел е да ни изправи един срещу друг - нас, децата от едно семейство.

След свое заседание днес френското правителство обяви, че е отворено за предложения по подобряване на сигурността, включително от опозицията, но отказа да коментира защо единият нападател от църквата край Руан се е оказал на свобода въпреки призивите на прокуратурата.

Бернар Казньов - министър на вътрешните работи на Франция: Желанието на президента е в рамките на националното единство да можем да продължим диалога с парламентарните сили и да подобрим допълнително нашите мерки за сигурност. Не можем обаче да загърбим върховенството на закона за да го защитим.

Нападателят от църква Адел Кермиш е успял да заблуди семейството си, че е загърбил религиозния екстремизъм, водел нормален живот след опитите си да замине за Сирия и дори се шегувал с предишните си радикални виждания, разказва неговият чичо. Бившият военен министър на Франция Ерве Морен, който сега е председател на регионалния съвет в Нормандия, призова за "израелизация" на френската политика за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1900 молби за помощи за отопление са подадени в Русе
1900 молби за помощи за отопление са подадени в Русе
Фалшив сигнал за бомба на летището в Женева
Фалшив сигнал за бомба на летището в Женева