НОВИНИ

Гастрольори от Румъния обират домовете на русенци​

Зачестяват кражбите от апартаменти в Русе, дело на гастрольори от съседна Румъния. В повечето случаи от домовете задигат злато и пари. За година полицията в Русе е успяла да задържи 3 различни групи от Букурещ и Гюргево. Всички те са професионалисти, осъждани за предишни кражби.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
19:31, 13.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

"Работният ден" на гастрольорите от Румъния започва в осем сутринта, когато пресичат Дунав мост. Насочват се към крайните квартали на Русе, с лекота обезвреждат аларми, охранителни камери и кучета пазачи. Успяват да проникнат в домовете за 10 секунди и до обяд оставят зад себе си между пет и осем обрани жилища.

Гл.инсп. Николай Кожухаров - началник сектор "Противодействие на криминална престъпност" към ОД МВР - Русе: "Характерно при тях е хаотичното извършване на престъпления, т.е влизат в даден жилищен вход- 2,3 апартамента, преместват се в друг блок - пак по два, три апартамента във вход и гледат до обяд да напуснат Република България, като основно се крадат пари и злато".

Входната врата остава най-слабото място на апартаментите, макар че някои от крадците като акробати се спускат и през балкона.

Костадинка Аврамова: "Аз съм на осмия етаж и имаме кражба от тавана с въжета. Нагласили са разни работи, но не са успели да ги изнесат."
Мария Генова: "Таман сега говоря, че не смея да отворя вратата на балкона да не влезе някой."

В сезона на летните отпуски от полицията в Русе съветват хората да избягват да коментират в социалните мрежи къде и кога ще пътуват.

Гл.инсп. Николай Кожухаров - началник сектор „Противодействие на криминална престъпност" към ОД МВР - Русе: "Ще помоля всеки гражданин, който забележи нещо нередно по всяко време на денонощието да уведоми тел.112 ,или близкото полицейско подразделение, за да могат колегите да реагират адекватно".

126 са регистрираните кражби от частни домове от началото на годината в Русе. 90 от тях остават засега в графата неразкрити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ултразвукови устройства гонят влечуги в Дупница
Ултразвукови устройства гонят влечуги в Дупница
Иск за стотици милиони евро заведе ЧЕЗ срещу България
Иск за "стотици милиони евро" заведе ЧЕЗ срещу България