НОВИНИ

„Газпром“ започна процедура по разтрогване на договорите с „Нафтогаз“

Руският концерн „Газпром“ започна процедура по разтрогване на договорите за доставка и транзит на газ с украинския „Нафтогаз“ в Стокхолмския арбитраж. Това заяви заместник-председателят на УС на газовия гигант Александър Медведев. Той уточни, че новото дело по този иск на „Газпром“ в Стокхолмския арбитраж ще бъде разгледано от друг състав арбитри.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:24, 05.03.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
газпром започна процедура разтрогване договорите нафтогаз

Медведев направи това изявление, след като на 28 февруари Стокхолмският арбитраж задължи „Газпром“ да плати на „Нафтогаз“ 4,63 милиарда долара за това, че не е доставил необходимите, съгласно договорите, обеми газ за транзит. Сумата впоследствие беше намалена до 2,56 милиарда долара. В същото време арбитражът отклони искането на украинската страна за преразглеждане на транзитната такса и за промяната на договора в съответствие с украинското законодателство.

Президентът на „Газпром“ Алексей Милер нарече това решение „асиметрично“ и заяви, че арбитражът се води от двойни стандарти. „Ние сме категорично против икономическите проблеми на Украйна да бъдат решавани за наша сметка. В тази ситуация за „Газпром“ продължаването на договорите е икономически неизгодно и нецелесъобразно“, подчерта той.

На 1 март „Газпром“ отказа да възобнови доставките на природен газ за Украйна и върна на „Нафтогаз“ капарото. На 2 март Киев призова украинците да пестят природния газ. На 3 март, украинският лидер Петро Порошенко обяви, че критичната ситуация е останала в миналото. „В момента имаме рязко увеличаване на доставките на природен газ от Европейския съюз: доставки на газ от Полша, доставки на газ от Словакия, доставки на газ от Унгария. И целият дефицит е напълно покрит“, твърди той.

„Нафтогаз“ също така обяви, че газотранспортната система на Украйна работи в нормален режим, но призова гражданите да пестят газ до 6 март. „Всеки икономисан от вас кубически метър – това е защита на Украйна от непредсказуемите действия на руснаците“, се посочва в изявлението на ръководителя на компанията Андрей Коболев.

Украинската компания подкрепи предложението да се проведат преговори по решенията на Стокхолмския арбитраж с участието на Русия, ЕС и Украйна и заяви, че е готова да участва в тях „в най-близкото удобно за всички страни време“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кмет обяви награда за информация, която ще помогне за залавяне на крадци
Кмет обяви награда за информация, която ще помогне за залавяне на крадци
Водите на река Тунджа край Елхово достигнаха критичните 3 метра
Водите на река Тунджа край Елхово достигнаха критичните 3 метра