НОВИНИ

ГДБОП: Бензиностанции мамят с количеството и качеството на горивото

Близо 29 000 литра гориво са спрени от разпространение, за продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. При акция на ГДБОП са констатирани устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП, съобщи МВР.

гдбоп бензиностанции мамят количеството качеството горивото
bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 28.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Специализираната операция се осъществява под надзора на прокуратурата от 26 февруари в столицата и в още 15 областни града. Предварително са избрани фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива. На базата на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции.

Най-често констатираните нарушения са разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. При проверките е установено използването на нивомерни измервателни системи без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които измервателните системи мерят във вреда на клиента. От ДАМТН са издадени предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа - досега са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин. Други два обекта са затворени поради липса на декларация за съответствие и проследимост. Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ГЛЕДАЙТЕ В "ПО СВЕТА И У НАС" В 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижда ли се краят на фермерската стачка в Гърция?
Вижда ли се краят на фермерската стачка в Гърция?
Швейцарците казаха не на депортирането на чужденци, нарушили закона
Швейцарците казаха "не" на депортирането на чужденци, нарушили закона