НОВИНИ

ГДБОП запечата бензиностанции в пет града

Специализирана операция на ГДБОП. След проверки запечатаха бензиностанции в пет града на страната и спряха от разпространение близо 29 тона гориво. Проверените обекти в Харманли, София, Бургас, Варна, Плевен и Асеновград са посочени като рискови от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
19:42, 28.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Открити са серия нарушения: огромни несъответствия между декларираното и наличното гориво в бензиностанциите, както и устройства, които могат да повлияят данните от касовите апарати. Констатирани са и бензиноколонки, които мерят в ущърб на клиента. Операцията се провежда под надзора на Прокуратурата и в нея участват служители на МВР, ДАНС, Агенция "митници", НАП, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавна агенция „Национална сигурност".

До момента се проверени общо 50 обекта на територията на цялата страна. От полицията твърдят, че не се проверяват с приоритет обекти на които се продават бензин и дизел на по-ниски цени. Именно такъв обаче е случаят на бензиностанцията в Асеновград, която е запечатана за 48 часа, заради откритите там нарушения.

Близо 10 години това е една от най - оборотните бензиностанции в Асеновград. И оказва се, един от обектите с най - много груби нарушения.

Георги Георгиев, зам.-директор на ОД на МВР Пловдив: Разминаване на количеството по документи и наличното количество горива, които са реално в бензиностанцията, отделно е намерен втори съд, който не е регистриран. Това означава, че се продава гориво, което не минава през фиска. На входа на Асеновград, собственост на Мусчо 2005.

Открито е и устройство, с чиято помощ се предполага, че са манипулирани данните, които се подават към касовия апарат. С колко е ощетен бюджета само от този обект, все още не се знае. Тепърва ще се изчислява качеството и стойността на дизела и бензина. Ясно е обаче, че разликата между налично и декларирано по документи гориво е 3500 литра. Още 9500 литра е имало в нелегалния резервоар. Служителите на бензиностанцията обаче, отричат да са знаели за тези нарушения.

БНТ: Нещо нерегламентирано, нелегално правили ли сте?
Тошо Авков, служител в бензиностанцията: Не. Всичко е легално. - Друг път имало ли е проверки във вашата бензиностанция? - Да. - Кога? - Не знам. Утре следобяд ще работи.

И след изтичането на срока от 48 часа, в който бензиностанцията е затворена, проверките тук ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава ли изсичането на горите над Аспарухово?
Продължава ли изсичането на горите над Аспарухово?
Непълнолетният стрелец от Княжево остава в ареста
Непълнолетният стрелец от Княжево остава в ареста