НОВИНИ

Ген. Съби Събев: Пакетът за изтребителите, който се предлага от САЩ, е най-пълен

Генерал Съби Събев, първият представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Атлантическия съвет, коментира в студиото на "Още от деня", че договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага "идеален за оборудване" пакет на България. Според него изплащането на цялата сума накуп е изискване с цел да се гарантира, че сделката ще бъде изпълнена.

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 18.06.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

"Очевидно е, че мерките за безопастност не са приложени. Така разбирам аз, тъй като парашутът на канадския военнослужещ не се е отворил след скаченето на самолета. Няма друг начин, освен фатален край при това положение", така генерал Събев коментира инцидента край пловдивското село Чешнегирово, при който по време на военно учение канадски парашутист загина, а трима бяха ранени.

;

Според генерал Събев в проектодоговора за новите самолети F-16, предоставен от американска страна, има включена цена, но българските власти са решили да не я огласяват, тъй като предстои предоговаряне:

"Считам, че решението, което ще се вземе, ще е в рамките на това, което и министърът на отбраната сподели - не повече от 2 милиарда лева"

Събев допълни, че не вижда начин цената да бъде по-висока, защото Словакия е успяла да свали осреднената стойност на един самолет под 130 милиона долара. Събев пресметна, че ако ние сключим сделка, в която единичната стена да е средно 135 милиона долара на самолет, общата цена би била 1,88 милиарда лева.

"Дори ако вземем по-добър пакет оборудване, защото това се предлага. При примерно 140 милиона щатски долара средно на самолет, ние трябва да сме готови да платим 1,95 милиарда лева."

Събев смята, че пакетът, който се предлага на България, е "идеален за оборудване".

"Голямото предимство на тази сделка е, че всичко това се предлага от една страна с един договор. При всички останали опции ние трябваше да правим договори с трети и четвърти страни, за да съберем този пакет от въоражение и оборудване, които са необходими, за да постигнем тези цели, които сме си поставили".

Според генерал Събев сделката слага началото на едно стратегическо военно сътрудничество със Съединените щати, към което се стремят много държави от НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец взе Жоржиньо от ЦСКА
Лудогорец взе Жоржиньо от ЦСКА
Фейсбук пуска собствена криптовалута
Фейсбук пуска собствена криптовалута