Фейсбук пуска собствена криптовалута

Фейсбук пуска своя собствена глобална криптовалута. Това ще стане догодина. Клиентите ще са в състояние да извършват плащания с новата валута чрез приложенията на компанията, както и с услугата за разговори WhatsApp.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:30, 18.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Компанията, която промени общуването онлайн, сега стъпва на пазара на финансовите услуги. За криптовалутата, наречена Либра, технологичният гигант ще има подкрепата на 27 компании. Те са се ангажирали да интегрират технологията в своите услуги. Фейсбук разкри амбициите си в тази посока, когато обяви, че 1 милиард и 700 милиона души на планетата без банкови сметки ще могат да се възползват от новата криптовалута, като правят незабавни и почти безплатни финансови транзакции през мобилните си телефони. Сега за Фейсбук остава да убеди потребителите в ефикасността и надеждността на това платежно средство.

Интернет даде на всеки достъп до информация и демократизира достъпа до безплатни комуникации, докато при парите нещата остават непроменени - това каза Дейвид Маркъс. Бившият президент на международната разплащателна система PayPal от пет години работи за Фейсбук, където оглави отдела по разработването на блокчейн технологията. Сега Фейсбук твърдят, че да се плаща с новата криптовалута ще е толкова лесно, колкото да се чати. Но остават много неизяснени въпроси, свързани с контрола и сигурността на валутата. И най-вече дали потребителите на социалната мрежа ще ѝ се доверят и когато става дума за парите им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ген. Съби Събев: Пакетът за изтребителите, който се предлага от САЩ, е най-пълен
Ген. Съби Събев: Пакетът за изтребителите, който се предлага от САЩ, е най-пълен
Опитът на БСП за обсъждане на партийните субсидии претърпя неуспех
Опитът на БСП за обсъждане на партийните субсидии претърпя неуспех