НОВИНИ

ГЕРБ и Обединените патриоти приключват преговорите за правителство до 19 април

До 19 април ГЕРБ и Обединените патриоти ще се приключат разговорите за съставяне на правителство. Това очакване беше заявено след днешната няколко часова среща, на която двете формации преговаряха по управленската програма на бъдещия кабинет. Между тях остават различията за мажоритарния вот и за пенсиите, но те няма да попречат за съставяне на правителство.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:01, 07.04.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

След поредните преговори между ГЕРБ и патриотите стана ясно, че двете формации остават непримирими по отношение на позициите си за мажоритарния вот. ГЕРБ подкрепят въвеждането му, а патриотите са против. И двете формации заявиха обаче, че изборните правила не биха разрушили тяхната бъдеща коалиция.

Красимир Каракачанов - председател на ВМРО: Всичко, което е свързано с програмата, по която се разберем, няма как да не бъдем единни. Отсега е ясно, че имаме едно разминаване и то е по темата за мажоритарния вот, но това няма да развали сътрудничеството или да предотврати съставянето на правителство.
Владислав Горанов - ГЕРБ: Ние знаем какъв беше вотът на референдума и работим върху законодателно решение, свързано с мажоритарните избори. това, което каза г-н Каракачанов - важното е, че ние ще бъдем заедно, но ще има теми, по които няма да мислим еднакво и тези теми ще минават през дебат в парламента.
Красимир Каракачанов: Не е необходимо на 120 процента да имаме единомислие по всички въпроси.

Продължават преговорите и по искането на патриотите за увеличаване на пенсиите.

Владислав Горанов: Когато постигнем консенсус, вие сте първите, които ще разберете, все още нямаме.
Красимир Каракачанов: Всичко е въпрос на сметки, средства и възможности. колегите от ГЕРБ имат една визия, ние имаме различна визия, но се обединяваме като усилия да свършим нещо в тази посока.

По повод спекулациите за разпределяне на министерства, и двете страни в преговорите потвърдиха, че не са обсъждали постове. Каракачанов коментира твърденията, че той ще е бъдещият министър на отбраната.

Красимир Каракачанов: Аз мога да искам да бъда всичко, въпросът е дали мога. Това, което вие изтъкнахте като недостатък на патриотичните формации, че защитават границата е част от функциите на българската армия.

От ГЕРБ пък коментираха дали принципно биха поверили военното министерство на една от трите формации в Обединените патриоти.

Владислав Горанов: Националистически не значи ксенофобски, и там, където не противоречи на основните фундаменти - пълноценно членство в НАТО, евроатлантическа ориентация, не виждам защо трябва да се търси интрига в това отношение.

ГЕРБ и патриотите са постигнали разбирателство по темите от сектор "Сигурност" и борбата с битовата престъпност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Швеция: Няма данни за пострадали българи
Посланикът ни в Швеция: Няма данни за пострадали българи
Йосиф Сърчаджиев с премиера на русенска сцена
Йосиф Сърчаджиев с премиера на русенска сцена