НОВИНИ

​Германия и Австрия ще започнат преговори с Гърция и Италия за мигрантите

Германия и Австрия ще започнат следващата седмица преговори с Гърция и Италия за обратно приемане на част от мигрантите. Това стана ясно от разговорите между германския вътрешен министър и австрийският канцлер във Виена. В Берлин, германският канцлер обсъди миграционната политика с унгарския премиер Виктор Орбан. Бъдещето на Европа след Брекзит - това е другата тема, която доминира днес в Германия. Германският канцлер обсъди напускането на Великобритания на Евросъюза с британския премиер Тереза Мей.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:12, 05.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Напрегнат, но приятелски - така протече разговорът между германския канцлер и унгарския премиер. Виктор Орбан е един от най-големите критици на Ангела Меркел и от най-големите противници на миграционната политика на Евросъюза. След срещата стана ясно, че на този етап не е възможно сближаване на позициите на двете държави по темата за миграцията.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Проблемът е - и в него е разликата между нас, че не трябва да забравяме, че става въпрос за хора. Един от основните принципи на Европа е човечността. Това означава, че ние трябва да защитаваме външните си граници, но не и да се затваряме.

Орбан възрази на предложението на Германия мигрантите да се връщат в държавите, в които са регистрирани. Унгария регистрира мигранти, но го прави, защото Гърция не ги е ригистрирала, обясни унгарският премиер.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Това, което стана ясно днес, е известно отдавна. Аз и германският канцлер, Унгария и Германия, виждаме света различно. Гледаме от различни позиции и за това виждаме нещата различно.

Германия обаче постигна пробив във Виена, където на посещение е германският вътрешен министър.

Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия: Това е посещение при приятели. От години имаме добри отношения и това няма да се промени днес.

Следващата седмица в Инсбрук ще се срещнат външните министри на Италия, Гърция, Австрия и Германия, за да обсъдят приемането обратно на мигранти в страните, в които са регистрирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов получи Златен плакет - Европейска личност на годината в Сараево
Бойко Борисов получи "Златен плакет - Европейска личност на годината" в Сараево
Депутатите решиха: Иван Иванов остава шеф на КЕВР
Депутатите решиха: Иван Иванов остава шеф на КЕВР