НОВИНИ

Депутатите решиха: Иван Иванов остава шеф на КЕВР

Иван Иванов остава начело на Комисията за енергийно и водно регулиране. За отстраняването му от поста гласуваха само 63-ма депутати от БСП. Защитиха го 125 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и Воля. Така искането на левицата беше отхвърлено. След гласуването, Иванов заяви, че КЕВР е независим орган.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:09, 05.07.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

БСП останаха сами в битката за оставката на шефа на енергийния регулатор. От ляво обвиниха Иван Иванов в тежки нарушения - че е отказал да спази закона и да провери сделката за ЧЕЗ, каквито правомощия бяха заложени с промени в Закона за енергетиката. Мнозинството пък повтори, че липсват ясни критерии за действие при подобни казуси.

Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика в НС: Свидетели сме на безпрецедентен политически натиск от страна на опозицията върху един независим орган в България. Пуснахте писма, в които да му пишете на регулатора как да се произнесе. Внесохте 200 хиляди подписа да окажете натиск върху този независим регулатор.
Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България: Значи, 200 хиляди българи да си кажат свободно мнението е натиск. Политическа партия да поиска изпълнение на закон е натиск. А онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР не е натиск!

- Моля да успокоим страстите!

Партиите, които днес застанаха зад Иван Иванов, определиха законовия текст като неработещ.

Рамадан Аталай - ДПС: ГЕРБ, БСП заедно с Обединените патриоти създадохте този хаос и в момента се опитвате да излезете от тази ситуация.
Пламен Христов - ВОЛЯ: Виновни са всички, които са създали този закон досега, виновни сме и ние, че не го направихме така, че да може да спре сделката.

Лидерът на Атака поиска нови законодателни промени. Намаляване състава на КЕВР, и в него да има експерти, а не политически назначения.

Волен Сидеров, ПГ на "Обединени партиоти": Като се смени председателя на КЕВР до какво ще доведе това - ще доведе ли до нова политика на комисията? Не, защото в тази комисия решенията се взимат с повече от половината, с болшинство.

Иван Иванов беше доволен от гласуваното му доверие.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Напълно независим орган е комисията. От страна на политически сили единственият опит за натиск беше този, който видяхте днес в пленарна зала.

Иванов посочи, че независимостта на регулатора е отчетена и от Еврокомисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Германия и Австрия ще започнат преговори с Гърция и Италия за мигрантите
​Германия и Австрия ще започнат преговори с Гърция и Италия за мигрантите
Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но вероятно ще е постепенно
Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но вероятно ще е постепенно