НОВИНИ

Комисията по отбрана прие проекта за закупуване на два патрулни кораба

Комисията по отбрана прие проекта за купуване на два патрулни кораба за Военноморските сили. Корабите, които трябва да бъдат придобити за 940 млн. лв., ще осигурят морския суверенитет на България в Черно море, заявиха от Министерството на отбраната. Проектът трябва влезе за гласуване в пленарна зала до края на юли.

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 05.07.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След като предишният проект за корабите претърпя провал, година по-късно депутатите решиха България да придобие два патрулни кораба, които да бъдат построени от българско предприятие. 15% от морския ни суверенитет се гарантира от НАТО, останалите са наша грижа.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили: Единствено и само чрез Военноморските сили на Република България, Българската армия, съответно Министерство на отбраната, може да изпълни своите ангажименти по гарантиране на суверенитета на останалите 85%, които включват прилежащата зона и изключителната икономическа зона. Това, за да се случи, основният гръбнак на тези способности са патрулните кораби.

Двата кораба ще трябва да бъдат снабдени със сензори и оръжия и за радиоелектронна война. Според проекта, двата патрулни кораба трябва да могат да плават автономно без презареждане между 7 и 14 дни, което означава, че еднакво добре ще се справят както с охраната на морския ни суверенитет в акваторията на Черно море, така и със задачите в рамките на мисии на НАТО далеч от родината.

Сега Военноморските ни сили имат шест кораба: три са съветско производство и три - белгийски-втора ръка, купени преди 10 години и чиято модернизация е доста трудна. Двата кораба са само началото, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Не може да започнем с шест нови кораба, започваме с тези два и с намерението да модернизираме фрегатите, за да може в следващите години да си изпълняваме функциите по море. Разбира се, ако Народното събрание реши, че може да отдели, подобно на Румъния, за следващите 9 години 10 млрд. евро - мисля, че може да пристъпим към по-грандиозни проекти.

Четири са корабостроителниците в България и 12 предприятията за корабно оборудване, които също могат да участват в проекта на стойност 940 милиона лева с ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина на място при тежка катастрофа на АМ Тракия край Пловдив
Жена загина на място при тежка катастрофа на АМ "Тракия" край Пловдив
Китай инвестира над милиард евро у нас
Китай инвестира над милиард евро у нас