Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гигантски маски на ямболската „Кукерландия“ гостуват във Велико Търново

Пътуваща изложба „Гигантските маски на Кукерландия“ гостува от днес във Велико Търново. Експозицията е приятелски поздрав от едноименния Ямболски маскараден фестивал към жителите и гостите на града, и може да бъде видяна пред сградата на общината в продължение на пет дни, до 14 февруари, вторник.

от БНТ
17:39, 10.02.2017
Чете се за: 00:30 мин.
Още
гигантски маски ямболската кукерландия гостуват велико търново

Триметровите съоръжения са част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи „Алеята на маските“ - една от основните атракции на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, провеждан ежегодно в Ямбол. Те представят в стилизиран вид различни видове маски и от 2011 г. насам са неизменен символ на „Кукерландия“.

Представянето на изложбата в старопрестолния град е част от едномесечното турне на маските в различни градове на страната. Първата им изява извън Ямбол е в края на януари тази година в Перник на фестивала „Сурва“. Последното им гостуване е в Сливен. След Велико Търново пътешествието на маските продължава в Бургас, Стара Загора и Хасково.

Целта на пътуващата изложба е, създавайки добро настроение, да приобщи повече хора към каузата за съхраняване и развитие на фолклорните традиции. Тя е и символична покана към всички желаещи да посетят един от най-колоритните и големи фестивали у нас.

Осемнадесетото поредно издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в Ямбол от 22 до 26 февруари 2017 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
За къде без международния фактор
За къде без "международния фактор"
По 6 години затвор за биячите на малкия Христо
По 6 години затвор за биячите на малкия Христо