НОВИНИ

Българин ще прави околосветско пътешествие с малка лодка за Гинес

Българин ще опита да опита да постави рекорд за Гинес. Иван Димов е решил да предприеме околосветско пътешествие по вода с най-малкия плавателен съд - яхта, дълга едва 5 метра. Той има амбицията да обиколи света за 250 дни, без да спира. Отплаването ще е през януари. Премиерът Бойко Борисов, заинтригуван от подобна смелост, подпомогна мореплавателя със 10 хиляди евро средства от партийната каса.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:18, 22.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
Още

9 месеца в във водата. Бури, стихии, самота, обездвижване... Това е решил да предприеме Иван Димов.

Иван Димов: "Със сигурност е страшно, не съм луд човек и мен ме е страх и аз имам страхове но мога да ви дам точния отговор като се върна."

Досега Иван знае от опит, че мълчанието може да е пагубно за него:

- Колко време сте пробвал да не говорите? - 1 месец и си бях забравил гласа. И това сега няма да го допусна, ще си говоря, ще си следвам нещата -"Иване, сега това ще направим, айде сега това, айде сега..."

Подготвен е и за обездвижването в малката лодка.

Бойко Борисов - министър-председател: "Просто ми се видя невъзможно за изпълнение."

Иван Димов: "Всичко съм го много добре пресметнал, аз от 6 години я правя тая лодка, не е така набързо сглобено."

Лодката с, която Иван ще обикаля света е строена през 60-те години, но вече е преустроена напълно, за да може да поеме всичко необходимо за 250 дни. Най-тежка и обемна ще е храната. 140 кг лиофилизирана храна. За да не заема място и да не се разваля, тя е изсушена по специална технология. Като се намокри става двойно по-тежка.

Бойко Борисов - министър-председател: "Направи това кръгче около света, върни се жив и здрав, тогава дето се вика - аз съм малко набожен човек, предварително не се говори. Само да си пожелаем успех!"

Иван няма да има екип, който да следи плаването му. А опитмизмът му е заразителен.

Иван Димов: "Пея много фалшиво, но там искам не искам пея. Даже веднъж се улових, че си тананикам "По света и у нас" от едно време."

Иван ще плава под българския флаг. В лодка дълга 17 стъпки. Какво ще си тананика този път ще чакаме да ни разкаже - като си дойде!


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сцената на Рождество с вещи на удавени бежанци
Сцената на Рождество с вещи на удавени бежанци
Броят на браковете намалява за сметка на съжителството без брак
Броят на браковете намалява за сметка на съжителството без брак