НОВИНИ

Гийермо дел Торо се завърна във Венеция като председател на журито

"Рома" на носителя на два оскара Алфонсо Куарон и "Фаворитката" на бързо изгряващия режисьор Йоргос Лантимос са днешните филмови акценти на 75-тия фестивал във Венеция. С тези две заглавия стартира многообразната селекция тази вечер. Ето и още от атмосферата на фестивала.

bnt avatar logo
от Мартин Велев
18:33, 30.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо, който миналата година спечели награда "Златен лъв" и "Оскар" за най-добър филм с "Формата на водата", тази година се завърна във Венеция като председател на журито.

В страстно слово на пресконференцията на журито той се обяви за равноправие на мъжете и жените в Холивуд.

Той изрази удовлетворение, че тази година във Венеция има голям напредък в това отношение - журито се състои от 5 жени и 4 мъже, което коригира баланса от предишните години.

Освен звездите на киното, на Лидо - острова във венецианската лагуна, където по традиция се провежда фестивала, е бил забелязан вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини.

Той е там като частен посетител. Президентът Серджо Матарела се отказа от присъствие на откриването, спазвайки траур по загиналите при рухването на моста в Генуа на 14 август.

Заради засилващите се всяка година мерки за сигурност властите във Венеция обявиха, че може да ограничат туристическия поток в града, да закриват или променят популярните пешеходни маршрути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С нови водещи от септември се връща сутрешният блок на БНТ 1
С нови водещи от септември се връща сутрешният блок на БНТ 1
​Жители на Своге и днес излизат на протест
​Жители на Своге и днес излизат на протест