НОВИНИ

Гласуват на първо четене Антитерористичния закон

Антитерористичният закон влиза на първо четене в пленарна зала на Народното събрание. Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерки срещу терористични заплахи.

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 28.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

МВР, ДАНС и военни могат да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да рушат имущество. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност. Увеличава се срокът, в който заподозрян в терористична дейност ще може да бъде подслушван - 2 години, вместо сегашните 6 месеца.

Освен това се дава възможност на ДАНС да внедрява агенти под прикритие с цел разкриване на терористични организации. Законът в зала представи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Извънредните мерки и по-сериозното ограничаване на права, които са заложени в него са предвидени само в случаи на наистина сериозна заплаха от тероризъм, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Мерките ще се прилагат с позволение на съда, за да не се позволи злоупотреба.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ние сме убедени, че трябва да съществуват работещи инструменти, държавата трябва да е въоръжена с възможности законосъобразно да противодейства. Всички онези твърдения, които се чуваха по медиите, че се ограничават права... Нашето становище е, че ограничаването на права е съдебно решение, експлоатацията на специалните разузнавателни средства също се разрешават от съда, тоест регламентиран е съдебен контрол, което е абсолютната гаранция за спазване на правата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете, които нападнаха момче с брадви, остават в ареста
Феновете, които нападнаха момче с брадви, остават в ареста
Меркел и Обама обсъдиха ръста на насилие в Германия
Меркел и Обама обсъдиха ръста на насилие в Германия