НОВИНИ

Гвардейският представителен духов оркестър на живо пред БНТ

Отбелязваме 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Преди да се включи в официалните чествания за деня на Съединението гвардейският духов оркестър ще е специален гост на БНТ. Гвардейците свириха на живо на улица "Сан Стефано" 29 пред сградата на Българската национална телевизия.Може да гледате изпълненията във Фейсбук страницата на "По света и у нас".

bnt avatar logo
от БНТ
10:22, 06.09.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Подполковник Ради Радев: Вторият наш химн" Шуми Марица" доста дълго време е подхранвал духа на българския войник, на българския народ. Той е създаден през 1876 г. по време на Сръбско-турската война и всъщност Никола Живков е автор на текста. Мелодията е пораждала много спорове, но самата песен е обединила българския народ. Не случайно на големите сражения на Шипка през 1877 г. майор Чиляев, който е отговарял за българската дружина, пръв запява "Шуми Марица". В началото се е казва Чернеев марш, понеже е написан в чест на генерал Чернеев, който е предвождал доброволческата армия - руснаци и българи.

Той обясни и как всички българи запяват "Шуми Марица" по време на Съединението.

Подполковник Ради Радев: Дори и княз Александър I Бтемберг заповядва всички български войски, които идват от южната граница да бъдат посрещнати с "Шуми Марица".

БНТ излъчи специална програма по случай Деня на Съединението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Арнаудова: 11-годишното момче от Стрелча се е самоубило
Румяна Арнаудова: 11-годишното момче от Стрелча се е самоубило
​Къде е княз Батенберг на днешния ден през 1885 г.?
​Къде е княз Батенберг на днешния ден през 1885 г.?