НОВИНИ

​Къде е княз Батенберг на днешния ден през 1885 г.?

Къде е княз Александър Батенберг на днешния ден в 1885 г.? За Варна 6 септември е много важна дата, защото там княз Батенберг получава телеграмата на временното правителство в Пловдив, която прогласява Съединението на България. Вижте повече в прякото включване на Ива Георгиева, която ни показва паметната плоча на княз Александър Първи Батенберг и ни среща с историка Станка Димитрова.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
10:18, 06.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Варненци всяка година честват с особена гордост деня, в който Княжество България се съединява с Източна Румелия. Телеграмата за това очаквано събитие е изпратена във Варна от временното правителство в Пловдив, за да бъде предаден на княз Александър Батенберг.

Станка Димитрова, историк: Батенберг е бил на учение в Шумен, след което се връща в двореца - летния дворец Сандрово - първообраза на сегашния Евксиноград. Получвайки тези известия Батенберг веднага идва тук, на това място, на което се намираме в сградата на телеграфопощенската станция във Варна.

Междувременно пред телеграфопощенската станцията се събрали варненци, разбрали от тропота на конските копита и забързания княжески файтон, че нещо изключително важно се случва в града им.

Станка Димитрова, историк: Излизайки пред множеството, което го посрещнало много възторжено, споделил думи, които е написал и в своите документи „Не мога да не приема акта на Съединението". От тук той издал най-важните първи документи след провъзгласяването на Съединението.

Множеството във Варна приема възторжено новината, съобщена от княз Батенберг. По улиците тръгва шествие, което изпраща тържествено княза.

Станка Димитрова, историк: Това били хора с факли , разрешено им било да запалят факли, с много цветя и дори казват, че Батенберг бил носен на ръце.

Ентусиазмът на варненци не стихва. Още в неделя, на 8 септември, по време на църковната служба те започват да събират дарения и да се записват като доброволци за очакваната война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гвардейският представителен духов оркестър на живо пред БНТ
Гвардейският представителен духов оркестър на живо пред БНТ
Отслужват тържествена литургия в Пловдив за Деня на Съединението
Отслужват тържествена литургия в Пловдив за Деня на Съединението