НОВИНИ

Глоби до 1000 лева за носене на бурки в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик забрани носенето на облекло и аксесоари, прикриващи лицето и възпрепятстващи индетификацията на всички публични места в общината включително в транспортните средства. Промяната в Наредбата за обществения ред бе приета с гласовете на 39 съветници, а само двама бяха против.

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 27.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

При неспазване нарушителите ще бъдат глобявани с 300 лева, а при повторно нарушение санкцията е 1000 лева.

По темата работи Росица Колева.

След седмица община Пазарджик ще стане първата в страната, където ще е забранено носенето на облекло и аксесоари, прикриващи лицето. Изключение от забраната се допуска само в молитвените домове, за каските на мотористите, при работа в специфични условия или по здравословни причини. Мотивът, с който се въвежда забраната е, че прикриването на лицето подкопава принципите за сигурност в обществото, а забулването е сигнал за отказ от интеграция.

Благо Петров, общински съветник, вносител: В Русия имаше такъв случай, когато жена, забулена по този начин, взриви автобус, така че за мен това е преди всичко въпрос на сигурност, а не някакъв страничен въпрос.
Тодор Попов, кмет на община Пазарджик: Искаме всички на висок глас да кажем, че Пазарджик не е града на бурките, а градът на отговорните хора, които разчитат, че градът им трябва да е свързан с други неща. Ако не я спазват, ще се глобяваме, никой не получава административно обслужване, ако има задължения към общината, така че всеки рано или късно опира за нещо до общината.

Все пак двама съветници гласуваха против – Искро Бейков от коалицията на кмета, който не обясни отрицателния си вот и представителят на Евророма Райко Живков.

Райко Живков, общински съветник: Защото се насажда страх, което пък не е много приятно. Няма нищо страшно в Пазарджик, но ако общината, общинския съвет или горе парламента приемат този закон, няма никакъв проблем той да бъде приложен и в квартала.

Пазарджик нововъведението не се приема еднозначно. Напълно забулените жени избягваха камерата ни.

При гласуването общинските съветници апелираха Народното събрание да побърза с приемането на Закон за носенето на облекло в страната. Текстовете на забраната не противоречат на Европейската конвенция за правата на човека, обявиха съветниците. Подобни забрани има във Франция, Белгия, Швейцария, Холандия и Италия, мотивираха се вносителите. Забраната в Пазарджик ще влезе в сила 7 дни след публикуването й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
180 екипа на КАТ на пътя за Великден и Гергьовден
180 екипа на КАТ на пътя за Великден и Гергьовден
Избирателите ще отбелязват вот Не подкрепям никого
Избирателите ще отбелязват вот "Не подкрепям никого"