НОВИНИ

Глоби за изхвърляне на боклук на нерегламентирани места в Кюстендил

До 1000 лв. глоба грози всеки, който хвърля боклука си на нераглементирани за това места в Кюстендил. Това заявиха от градската управа по повод десетки жалби на граждани за образувани сметища с тонове боклуци в тях в крайните квартали на града. Камиони на общината постоянно почистват и сметоизвозват, но след това, само до няколко дни отново недобросъвестни граждани хвърлят отпадъците си и замърсяват районите.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
12:24, 28.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Остра неприятна миризма и прах от строителни отпадъци, гуми и битови отпадъци се носи по ул. "Чаталджа" в Кюстендил. Тук до един от контейнерите който стои празен, хората си изхвърлят отпадъците и така е от години оплакват се жители от близките къщи.

Симеон Петров: От всекъде идват тука, от Лозно идват и хвърлят тука. Не е нормално, почва да мирише, хвърлят най-различни глупости.
- Хората редовно си изхвърлят от квартала тука гледам, масово, всекакви неща гледам, дюшеци, всекакви неща...

Подобно нерагламентирано сметище има и в другия край на града, близо до ромския квартал. След като в общината получат сигнал за замърсен терен, изпращат екипи от отдел „Чистота", които събират отпадъците. Проблемът, обаче се решава за кратко, оплакват се жители, защото недобросъвестни хора продължават да изсипват тонове с боклуци на същите места.

Николай Николов: Вчера го изчистиха и гледай какво става, за един ден, става...

Налагането на санкции на нарушителите, които си изхвърлят нерегламентирано отпадъците обаче е непосилна задача, за общината, обясниха от там.

Марина Цекова - ст. юрист консулт в община Кюстендил: Самият акт трябва да се състави в момента, в който лицето се установи, че изхвърля такъв отпадък, трябва да има свидетел, с който да установим изхвърлянето на отпадъка и акта трябва да бъде съставен на място.

От общината призовават хората да бъдат по активни и да съдействат, когато видят, че някой умишлено замърсява. А според общинска наредба всеки жител е отговорен за поддържането на чистотата в неговия район и е длъжен да я спазва, защото в противен случай се харчат много повече пари от данъкоплатеца за почистване на населеното място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боклукът в раницата: Кампания за почистване на Национален парк Пирин
"Боклукът в раницата": Кампания за почистване на Национален парк "Пирин"
52-годишна жена в УМБАЛ Св. Анна остава с опасност за живота
52-годишна жена в УМБАЛ "Св. Анна" остава с опасност за живота