НОВИНИ

Глобиха новия собственик на сградата на "Захарна фабрика"

Глоба от 200 хиляди лева е наложена на новия собственик на сградата на "Захарна фабрика" в София. След проверка на Столична община е установено, че това е Холдинг "Родна Земя". Към момента целият комплекс на „Захарна фабрика" е разрушен почти изцяло, останали незасегнати са само 10 процента от сградите.

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 10.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Изпълнителният директор на фирмата собственик Бисер Лозев, заяви за БНТ, че предстои да коментира случая. Според архитект Влади Калинов в Националния институт за недвижимото културно наследство до този момент няма проект за реконструкция на „Захарна фабрика", който е задължителен, когато собственикът на сграда-паметник на културата иска да я ремонтира или да промени предназначението й. Столичната община е внесла сигнал до главния прокурор срещу собствениците на Захарна фабрика, къщата на Фингов и на Яворов, съобщи зам.кметът Тодор Чобанов. Те са били предупредени, но не са предприели никакви действия да укрепят сградите.


;

арх. Влади Калинов - директор Дирекция „Контрол по строителството", СО:
"В момента сме в съдебна процедура. Собствениците на този холдинг, са трудно откриваеми включително и за съда на последното заседание, колегите ми обясниха, че съдията е разпоредил на полицията да ги доведе. Въпреки нашето желание, нещата не вървят в добра посока. Сградите са в окаяно състояние, по голямата част от тях са паднали. И то тоя повод за нехайство, за лошо отношение към сгради-паметници на културата наложихме нови две санкции, които са в размер на два пъти по 100 хиляди лева".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде по света живеят най-много милиардери накуп?
Къде по света живеят най-много милиардери накуп?
Няма да има нова експертиза на катастрофата в Лесидрен, при която загинаха деца
Няма да има нова експертиза на катастрофата в Лесидрен, при която загинаха деца