НОВИНИ

НС одобри на първо четене задължителното гласуване

Парламентът прие на първо четене задължителното гласуване и отхвърли възможността за агитация на чужд език с превод. От общо 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс, само три не получиха подкрепа на първо четене. Предложенията на Реформаторския блок бяха няколко, но не обединени, а всяко само за себе си с различни вносители. Задължителното гласуване, агитацията на майчин език с превод, преференцията, създаването на многомандатен избирателен район в чужбина и активната регистрация и предизвикаха най-остри спорове между депутатите.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:50, 10.03.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Предложението на Патриотичния фронт за задължително гласуване, което предвижда и глоби, се превърна в ябълка на раздора.

Четин Казак, ДПС: "Ако това предложение остане в окончателния вариант, бъдете сигурни, че Конституционния съд ще го отмени".
Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Разбирам напълно мотивите ви за съпротива за задължителното гласуване, защото в последните години то се е превърнало в доходоносен източник точно на етноса, който вие представлявате".
Георги Кадиев - нечленуващ депутат: "Задължителното гласуване е глупост, хората не са овце да ги карате с гегата да гласуват".
Велизар Енчев - нечленуващ депутат: "По въпроса с глобата от 50 лева - това е дискриминационна мярка, която ще засегне само гражданите на територията на Република България, които упражняват избирателно право".
Кирил Калфин - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Стимули, стимули за задължително гласуване, тоест да стимулираме всички наши съграждани да излязат и да гласуват".

Агитацията на майчин език се оказа предложение не само на Лютви Местан и група народни представители от ДПС, но и на независимия Георги Кадиев. Лютви Местан направи далечната аналогия за създаването на кирилицата, за да имаме свой език, на който да се молим.

Лютви Местан - нечленуващ депутат: "Къде е Свети Константин, наречен философ? И ако наистина имаме разум, това ограничение трябва да отпадне".
Славчо Атанасов - депутат от ПГ на Патриотичния фронт: "Няма нищо лошо когато се молиш на бога си да се обръщаш с майчиния си език, но тук, г-н Местан, не става дума за бог и за религия, а става въпрос за изборен кодекс".
Николай Александров - депутат от ПГ на Атака: "Всяко искане за сепариране на една държава започва с искане за езика".
;

Вносителите на предложение за засилване на преференциите го защитиха:

Мартин Димитров - депутат от ПГ на Реформаторския блок: "Не би трябвало да ви е страх от собствените избиратели, те би трябвало да могат да пренареждат листите и да взимат решение за бъдещето на България".

От ГЕРБ пък мотивираха исканото от тях намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни.

Данаил Кирилов - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Това е мярка, която би дисциплинирала партиите при провеждането на кампанията и в същото време би намалила индиферентността и отегчението на избирателя".
;

Предложенията на БСП за гарантиране свободата на избори бяха бяха приети, а те обещаха да подкрепят машинното гласуване.

Чавдар Георгиев - депутат от ПГ на БСП - лява България: "Ние ще подкрепим и всички други разумни предложения на колегите от другите партии, които водят до предотвратяване на манипулации или пък изкривяване на изборната кампания".

На първо четене бяха приети и предложенията за електронно гласуване, да има секция наречена "Чужбина" и да бъдат направени промени в ЦИК. Тежкият дебат за промените в изборния кодекс предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Технологии: Кога детската игра произвежда електричество?
В "Технологии": Кога детската игра произвежда електричество?
Прокуратурата образува досъдебно производство за събарянето на тютюневия склад
Прокуратурата образува досъдебно производство за събарянето на тютюневия склад