НОВИНИ

Големият Васил Михайлов на 80 години

В момента на сцената на театър "Българска армия" се играе представлението "Железният светилник", в което Васил Михайлов пресъздава емблематичния образ на Стоян Глаушев. Театърът избра да отбележи с този спектакъл 80-ия юбилей на големия актьор, а сред почитателите му в публиката е държавният глава Румен Радев, който след представлението ще му връчи "Почетния знак на президента". Васил Михайлов е актьор, който е оставил трайни следи и е станал част от своето време. Някои от най-големите му роли се пазят и в Златния фонд на БНТ.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска Георги Любенов
20:35, 04.04.2018
5181
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Той е на 43 години, когато славата го превръща в една от най-големите звезди на България за всички времена. Тогава Васил Михайлов изигра Капитан Петко войвода в сериала на БНТ. Следват хиляди срещи с публиката и се ражда ореолът на един талантлив актьор с изключителен характер, който издържа всички изпитания на годините.

Васил Михайлов: Като кончетата - като им засвирят атака и тръгваме! Аз например, обичам да съм много радостен, когато си върша работата, защото хората не са ми виновни, че съм темерут примерно. Аз съм овен бе, аз човек ще наема и пак ще си свърша работата.

Той е блестящ в работата си, истински, с чувство за хумор и невероятен глас, който направи възможно незабравимото изпълнение на "Руфинка" във филма "Краят на песента".

Васил Михайлов: И след това - Кубрат, и този съм го играл. И Крум - и този съм го играл, и Петко - и този съм го играл, и Стамболов, и Стамболийски, и двама-трима партизански командири, и Георги Димитров, и Дантон, и Ричард Трети и т.н. И как мога да нямам самочувствие, че сам съм си закон.

Играе и "Лодка в гората" с Невена Коканова, което е толкова модерно направено, че само младостта на актьорите издава кога е снимано. Днес се тревожи за трудната промяна, за младите, които напускат България и за осмислянето на националните идеи.

Екипът на "По света и у нас" му пожелава дълъг живот и здраве!


Цялото интервю можете да гледате тази събота и неделя от 08:30 ч. по БНТ1 в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

В интервюто Васил Михайлов разказва за върховете в кариерата си и за обичта, която среща всеки ден. Актьорът споделя пред Георги Любенов, че се чувства като „генерал на сцената“, признава, че „сам си е закон“ и отговаря на въпроса защо отказва роли, награди и приятелства. Пред зрителите на БНТ той разкрива коя е най-голямата му радост днес и признава защо не иска да опише спомените си в книга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентите на Турция, Русия и Иран проведоха тристранна среща в Анкара
Президентите на Турция, Русия и Иран проведоха тристранна среща в Анкара
Румен Радев се срещна с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович
Румен Радев се срещна с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович