САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Горанов: Отлага се прилагането на наредбата за касовите апарати със 7 месеца

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на БСК по тяхно настояване, за да обсъдят притесненията им около новата данъчна наредба, според която всички фирми трябва да подменят касовите си апарати и да въведат нов софтуер за управление на продажбите. Индустрията поиска отлагане на новите данъчни правила. С повече подробности от Министерския съвет - Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
10:43, 26.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Отлагането на въвеждането на новите фискални изисквания бе по искане на бизнеса с една основна цел да се даде възможност на IT-компаниите да имат време да се справят със сложната задача, да изготвят такъв търговски софтуер, който да даде възможност за отчитане на всяка една продажба в сървърите на НАП до 5 минути.

Не на последно място, при актуализацията на тези търговски софтуери автоматично това да се отразява от приходната агенция, за да не се допусне тяхната промяна с цел допускане на нерегламентирано проникване или самите търговци да се опитват да мамят приходната агенция. С тези търговски софтуери да се гарантира и чувствителната тайна на всяка една фирма от гледна точка на това, че данъчните инспектори ще имат достъп до компютърните конфигурации на всяка една фирма в България.

След срещата при премиера стана ясно, че и бизнеса и приходната агенция са постигнали съгласие, че има нужда от такъв софтуер, с който данъчните ще могат да борят сивата икономика.

Радосвет Радев - председател на БСК: Голяма част от притесненията на около 60 браншови организации, членуващи в камарата бяха чути и си говорихме при премира да направим необходимото и за двете страни, фискалните процеси да бъдат коректно отразявани и данъкоплатците да дължат кесаревото, кесарево".
Владислав Горанов - министър на финансите: Не бива тези 7 месеца да бъдат пропилени в очакване на нови 7 месеца. Препоръчвам на всички iT-специалисти и разработчици, ако искат да останат на пазара на предлагане на такъв тип софтуер, да използват това време за писане, а не за опозиция на процеса.

След срещата стана ясно, че отсрочка няма да има за търговците, които не са регистрирани по ДДС и които осъществяват своята стопанска дейност само с касови апарати. За тях крайният срок за подмяната е 30 юни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Създадоха организация Жени на колела в Австралия
Създадоха организация "Жени на колела" в Австралия
Какъв е стандартът на домакинствата в България?
Какъв е стандартът на домакинствата в България?