Критикуват Мъск заради коментари в социалните мрежи

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ обвини изпълнителния директор на "Тесла" - Илон Мъск, в нарушаване на споразумение за публикуване на коментари в социалните мрежи. Той изрази категоричното си несъгласие.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:51, 26.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

На 19 февруари Мъск написа в профила си в Туитър, че "Тесла" е направила нула коли през 2011 г, а през 2019 г. те ще бъдат 500 000. Според Комисията за ценни книжа и борси, миналата година Мъск се е съгласил да не публикува никаква важна за акционерите информация, или такава, свързана с финансовото състояние на компанията за електромобили, без нейното съгласие.

Изпълнителният директор на "Тесла" по-късно прецизира посланието си, което е стигнало до 24 милиона потребители. От "Тесла" все още не са коментирали действията на Комисията.

;

През октомври миналата година Мъск се споразумя с регулаторния орган след спор за друг туит, в който написа, че смята да свали "Тесла" от борсата, и вече е осигурил финансиране за това.

Акциите на компанията тогава скочиха с около 7%. По-късно обаче Мъск се отказа идеята. Комисията реагира остро на случая - нарече информацията подвеждаща и нареди на Мъск и на компанията да платят по 20 милиона долара глоби.

Мъск остана като изпълнителен директор, но трябваше да назначи и още двама независими директори. Според анализатори, това дава повече възможност за контрол на дейността на "Тесла".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов и Горанов се срещат с бизнеса за проблемите с касовите апарати
Борисов и Горанов се срещат с бизнеса за проблемите с касовите апарати
Задържаха за няколко часа журналисти, взели интервю от Мадуро
Задържаха за няколко часа журналисти, взели интервю от Мадуро