НОВИНИ

Критикуват Мъск заради коментари в социалните мрежи

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ обвини изпълнителния директор на "Тесла" - Илон Мъск, в нарушаване на споразумение за публикуване на коментари в социалните мрежи. Той изрази категоричното си несъгласие.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:51, 26.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

На 19 февруари Мъск написа в профила си в Туитър, че "Тесла" е направила нула коли през 2011 г, а през 2019 г. те ще бъдат 500 000. Според Комисията за ценни книжа и борси, миналата година Мъск се е съгласил да не публикува никаква важна за акционерите информация, или такава, свързана с финансовото състояние на компанията за електромобили, без нейното съгласие.

Изпълнителният директор на "Тесла" по-късно прецизира посланието си, което е стигнало до 24 милиона потребители. От "Тесла" все още не са коментирали действията на Комисията.

;

През октомври миналата година Мъск се споразумя с регулаторния орган след спор за друг туит, в който написа, че смята да свали "Тесла" от борсата, и вече е осигурил финансиране за това.

Акциите на компанията тогава скочиха с около 7%. По-късно обаче Мъск се отказа идеята. Комисията реагира остро на случая - нарече информацията подвеждаща и нареди на Мъск и на компанията да платят по 20 милиона долара глоби.

Мъск остана като изпълнителен директор, но трябваше да назначи и още двама независими директори. Според анализатори, това дава повече възможност за контрол на дейността на "Тесла".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Горанов се срещат с бизнеса за проблемите с касовите апарати
Борисов и Горанов се срещат с бизнеса за проблемите с касовите апарати
Задържаха за няколко часа журналисти, взели интервю от Мадуро
Задържаха за няколко часа журналисти, взели интервю от Мадуро