НОВИНИ

Какъв е стандартът на домакинствата в България?

Според изследване ръстът на доходите е по-висок от промените в ценовото равнище. Увеличават се обаче и разходите, спрямо доходите. На фона на растящите разходи, българинът трудно вярва, че стандартът му се вдига. Какви са тенденциите. Гости в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха икономическият анализатор Явор Алексиев и финансовият експерт Мика Зайкова.Вижте още във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 26.02.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Мика Зайкова сподели за проучване на Евростат, според което 52% от българите не могат да отоплява жилището си. Тя допълни данните и с друго проведено изследване, което отчита, че индексът на енергийната бедност на българите е направо критичен.

Мика Зайкова: Ние сме на последно място. Румъния, която е до нас, е на 13 място, а уж се развиваме заедно. Потвърждава се това, че хората не могат да се отопляват.

Според икономическия анализатор Явор Алексиев благосъстоянието на домакинствата е нараснало.

Явор Алексиев, икономически анализатор в "Институт за пазарна икономика": Икономиката расте и заплатите също, логично, работещите хора в София са много по-богати от най-бедните. Разходите нарастват по-бързо от доходите през миналата година. Хората в момента правят и някои покупки, които са отлагали преди. Те отново спестяват част от доходите си, но и потребяват повече.

Мика Зайкова коментира, че българите харчат повече, защото има и инфлация, а Явор Алексиев допълни, че преди 10 години сме давали 40% от парите си за храна, а сега са 30%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов: Отлага се прилагането на наредбата за касовите апарати със 7 месеца
Горанов: Отлага се прилагането на наредбата за касовите апарати със 7 месеца
Почитаме Св. Серафим Чудотворец, сбъдвал желанията на вярващите
Почитаме Св. Серафим Чудотворец, сбъдвал желанията на вярващите