НОВИНИ

Градските басейни в Пловдив вече отвориха врати

По-голяма част от басейните в Пловдив и областта вече отвориха врати. От следващия месец Регионалната здравна инспекция започва проверки за качеството на водата и безопасността на плувните съоръжения.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
09:15, 03.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Един от големите аква-комплекси в Пловдив отвори врати преди броени дни, вече има и плажуващи. На територията на Пловдив и областта регистрираните басейни са над 85, но към момента над 60 са подали документи за започване на работа. Водните обекти, разбира се подлежат за постоянни проверки и затова има сформирана комисия от представители на Българския червен кръст, Регионалната здравна инспекция, полиция, пожарна и Центъра за спешна медицинска помощ, които започват масови проверки.

През летния сезон се взимат три пъти проби от водата. Тя се изследва за наличие на амоняк и нитрити, както и за ешерихия коли и ентерококи. Проби се взимат и по сигнали на граждани. Ако има отклонение от нормите, на собствениците се издава предписание, след което се прави нова проверка. Проверяват се също дали обекта има спасител, медицинско лице и достатъчно безопасни ли са за ползване водните въоръжения. На този обект има 9 пързалки.

Тази година в Пловдив и областта има недостиг на спасители. Според Българския червен кръст повечето обучени кадри предпочитат да работят на морето, където заплатата и условията са много по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ-Бургас: Морската вода в началото на сезона е кристално чиста
РЗИ-Бургас: Морската вода в началото на сезона е кристално чиста
Предсрочни парламентарни избори в Словения
Предсрочни парламентарни избори в Словения