НОВИНИ

Грипът напълни болниците в Пловдив

Всички отделения по пулмология в болниците в Пловдив са пълни с пациенти с усложнения от вирусни инфекции. В част от здравните заведения вече са разкрити и допълнителни легла. Градът е в пика на грипната епидемия, учебните занятия от днес са преустановени.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
18:22, 22.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Девет допълнителни легла са разкрити в Отделението по пулмология на болница "Пловдив", В момента там се лекуват 47 пациенти, като продължават да идват още болни. Някои са пренасочени от други здравни заведения.

д-р Илияна Вълканова - нач. на Отделението по пулмология, УМБАЛ "Пловдив": В момента в отделението няма свободни места. Заети са даже допълнителните, които ни отпуснаха във връзка с грипната епидемия.

Сред пациентите има млади хора с пневмонии и възрастни със съпътстващи заболявания. Част от болните са в реанимация и на апаратно дишане. Заради усложнения от вирусни инфекции две жени са починали в университетската болница "Свети Георги" и трима възрастни мъже в болница „Пловдив". Проби за грип обаче на са им били направени.

д-р Милена Коларова - РЗИ-Пловдив: Към момента няма случай на летален изход, от доказан грип.

Според лекарите усложнения се получават при хора със съпътстващи заболявания и затова съветът е да не спират основните си лекарства, докато приемат медикаменти за лечение на вирусната инфекция. Недостиг на противогрипни медикаменти в аптеките в Пловдив не се очаква, няма и голямо търсене на такива лекарства.

Теменуга Язова - магистър-фармацевт: Складовете са добре заредени и няма да се почувства недостиг на лекарства против грипа.

Пикът на грипа в Пловдив ще бъде тази и следващата седмица, поясниха от Здравната инспекция в града. Очаква се в началото на февруари епидемията да отшуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Шефът на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас
​Шефът на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас
В сезона на грипа: Какви опасности крие самолечението?
В сезона на грипа: Какви опасности крие самолечението?