НОВИНИ

В швейцарския курорт Давос започна Световният икономически форум

Глобализацията през четвъртата индустриална революция и рискът от геополитическа и икономическа криза. Това са основните теми на Световния икономически форум в Давос.

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 22.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Политическите и бизнес лидерите в Давос тази година са от над 100 държави. Президентите на Съединените щати, Франция, Русия и Китай и британският премиер обаче отсъстват, основно заради вътрешнополитически проблеми. Великобритания все пак беше представена достойно в първия ден на форума от принц Уилям и сър Дейвид Атънбъро. Принцът влезе в ролята на интервюиращ в разговор с ветерана природозащитник и журналист:

принц Уилям, херцог на Кеймбридж: Дейвид, наскоро бяхте в Полша и направихте много силно изказване на конференцията на ООН за климата. Кажете на всички тук колко сериозна е наистина тази криза?
сър Дейвид Атънбъро: Трудно е да се преувеличи. Вече сме толкова много, толкова могъщи, толкова всепроникващи! Разрушителните механизми, с които разполагаме, са толкова плашещи, че можем да унищожим цели екосистеми, без дори да забележим.
;

Участниците във форума обаче демонстрираха, че за тях проблемът с климатичните промени като потенциален източник на политическа и икономическа дестабилизация не е толкова належащ, пристигайки в Швейцария с общо 1500 чартърни полета.

Заради частичната финансова блокада на правителството, Съединените щати бяха представени в Давос от държавния им секретар чрез пряко видео включване. Майк Помпео заяви, че политиката на президента му не е изолационистка. Напротив, Доналд Тръмп давал пример, гледайки в очите новите глобални предизвикателства. А за това, че светът се променя свидетелстват вотът за Брекзит, избирането на Тръмп за президент, както и на Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​СДС води разговори с дясноцентристки формации за евроизборите
​СДС води разговори с дясноцентристки формации за евроизборите
От АБВ предлагат промени в Изборния кодекс
От АБВ предлагат промени в Изборния кодекс