НОВИНИ

Архитектите в Пловдив са срещу създаването на зала с динозаври

Гилдията на архитектите в Пловдив се обяви против превръщането на емблематична зала за радостни обреди в експозиция с динозаври. В открито писмо от Съюза и Камарата на архитектите заявяват, че са потъпкани авторските права на създателя на залата и че не е проведен публичен дебат преди преустройството.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
10:35, 22.01.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Недоволството е заради реконструкцията на зала „Лотос“, построена през 1973 г. като част от Дома на новороденото. Залата, в която са извършвани кръщенета и бракосъчетания, попада в общ ансамбъл с Дома на младоженците. През последните години не се използва, а през 2016 г. общината, която е собственик на сградата, я прехвърля на Природонаучния музей. Архитектите в града обаче не са съгласни.

арх. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите в Пловдив: Ние сме силно смутени относно намерението на общината да смени функцията на тази сграда, защото това е една знакова сграда не само за Пловдив.

Вътрешността на зала „Лотос“ обаче вече е превърната в пещера, в която ще има и макети на динозаври. Теофана Михова е дъщеря на един от създателите на сградата - арх. Димка Танева, и наследник на авторските права. Казва, че 96-годишната ѝ майка е огорчена, защото мнението ѝ не е зачетено, въпреки срещата с директора на музея.

арх. Теофана Михова, наследник на авторските права: Това, което не ѝ е приятно е, че въпреки срещата им, това се е случило и е възложено проектиране на колега, който не е сметнал за необходимо да съгласува с нея проектите и да се съобрази с мнението ѝ.

Това според гилдията на архитектите нарушава Закона за авторското право и може да бъде заведено съдебно дело. От Природонаучния музей заявиха, че залата е предназначена за изкуство и култура, а статутът ѝ не се променя, тъй като общината е дала разрешение за обновяването. Подчертаха, че не са имали и експертно мнение, с което да се съобразят, и че залата с динозаври е единственият липсващ модул в музея.

Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей - Пловдив: Всички деца, когато дойдат, питат: къде са ви динозаврите. Ние не сме измислили топлата вода. Такива зали, с подобен тип оформление, има в много европейски музеи, в много световни музеи.

От гилдията на архитектите заявиха, че ще настояват залата да бъде възстановена в автентичния ѝ вид и ще искат да се превърне в център за детско творчество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма шансове за намиране на оцелели моряци в Керченския проток
Няма шансове за намиране на оцелели моряци в Керченския проток
Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно
Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно