НОВИНИ

Проверки на НАП в търговски обекти за укриване на данъци

Проверки на Агенцията по приходите в търговски обекти в цялата страна. Съмненията са за укриване на данъци. На прицел са 13 000 фирми, които са декларирали наличност от стоки на стойност 8 милиарда лева. Очакванията са 20 % от тази сума, което е един милиард и 600 милиона лева, да се окажат невнесени в държавната хазна.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 22.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Данъчни на проверка. Спирка първа в София - магазин в центъра на града. На витрините стои видимо скъпа стока. Фирмата няма складове, само 3 магазина. Стойността на материалните ѝ запаси е шестцифрена сума, казват от НАП. По наши данни тя възлиза на близо 2 милиона лева. Затова инспекторите проверят - има ли стоки за 2 милиона в магазините. Започва инвентаризация - брой по брой, дреха по дреха, часовник по часовник. Проверката показва,че сметката не излиза.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: И по-големият въпрос е, че изобщо няма нито опис на тези стоки - инвентаризационен, нито счетоводни записи, нито извлечения от компютърни системи. В общи линии няма никаква счетоводна следа за никаква стока. И възниква логичния въпрос - ако тази стока съществува само и единствено по документи, не е ли тя била продадена отдавна и без да е внесено дължимото ДДС.

В момента НАП работят по около 13 000 случая със запаси от стоки на стойност 8 милиарда лева.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Ние допускаме, че в един относително голям дял от тези случаи става дума за отклонение от облагане и бихме могли да очакваме минимум 20 % от тази стойност като пропусната невнесена в хазната ставка от ДДС.

В следващите месеци компаниите, които решат да извършат доброволни корекции и внесат дължимия данък, ще имат тази възможност. Проверките на данъчните ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Нощта на идеите
ДРУГИТЕ новини: Нощта на идеите
Мая Манолова защити петиция в ЕП срещу двойния стандарт на храните
Мая Манолова защити петиция в ЕП срещу двойния стандарт на храните