НОВИНИ

Край на блокадата на българо-гръцката граница

Около обяд фермерите изтеглиха тракторите и тежката селскостопанска техника от граничните ни пунктове. На Кулата за час и половина около 1500 трактора потеглиха за вътрешността на страната, освобождавайки окончателно трасето за тежкотоварни камиони след над едномесечна блокада.

Александър Марков
от Александър Марков Антон Чавдаров
16:36, 29.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Около 10:30 тази сутрин отвсякъде заприиждаха гръцки фермери. Не много доволни, земеделците приключиха блокадата. Признаха, че са искали да оставят машините си на границата поне до края на март, но в крайна сметка са взели решение да се оттеглят, за да се присъединят към протестите в Атина.

Янис, фермер:
"Не сме доволни, не вземахме нищо засега, ама сега ке идеме в Атина, ке видиме там да натискаме колко можем да вземем повече, оти не вземахме нищо. Само това. Изморихме се, не ни дадоха това, което трябва да ни дадат, друго нищо не".

За около час и половина от границата се изтеглиха всички трактори, останаха само 15-тина машини, чиито собственици вероятно ще си ги приберат до края на деня. Българските превозвачи останаха доволни от окончателното отваряне на границата. Тепърва обаче ще изчисляват колко точно са финансовите загуби заради блокадата. Ще опитат да заведат и колективен иск за обезщетение.

Росен Велев, Съюз на международните превозвачи:
"Моят съвет към превозвачите е да подготвят справка от счетоводството за щети и да го изпратят на браншовата организация за да можем да поднесем колективен иск, срещу гръцките фермери и държава и ще се опитаме да искаме и компенсация от ЕС".

След днешното решение на гръцките фермери да вдигнат блокадата, българските превозвачи няма да затварят границата за великденските празници, каквото беше първоначалното им намерение. Те обаче са готови да реагират, ако фермерите подновят стачката си на Кулата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаите излизат отново на протест
Полицаите излизат отново на протест
БДЖ осигурява 14 000 допълнителни места във влаковете за празничните дни
БДЖ осигурява 14 000 допълнителни места във влаковете за празничните дни